Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Володимир ОЛІЙНИК: «Ще п'ять років таких реформ — і нікому навіть буде давати їм оцінку»

11 серпня, 00:00

Кореспондент звернувся до президента Асоціації міст України, кандидата у президенти Володимира Олійника з проханням прокоментувати цей факт.

— У чому справжня причина появи такої угоди і наскільки вона є прийнятною у схемі співіснування між центральною та регіональними виконавчими владами України?

— На мій погляд, підлеглі кандидата у президенти, що займає посаду Президента, зробили йому «ведмежу послугу», підписавши таку угоду — про підтримання курсу економічних реформ, проголошеного ще у 1994 році. Це свідчить, по-перше, про те, що виконавча влада на місцях цих реформ дотепер просто... не підтримувала. По-друге, про реформи завжди судять, зважаючи на їхні наслідки. І якщо дивитись на сьогоднішні результати, то ті, хто підписали угоду, цього просто не повинні були б робити. Бо підтримують те, чого не існує — немає ані курсу, ані реформ. І по-третє, ця угода свідчить про те, що команда Президента не уявляє собі, що у державі відбувається і лише пробує внести свою «посильний внесок» у проведення передвиборної кампанії Леоніда Кучми.

Коротше кажучи, коли чогось немає у реальному житті, то на папері пробують підтвердити, що саме так воно і є. При цьому розраховуючи, що ми всі у державі осліпли і не бачимо, що це за реформи і який «курс» обрано. Ще п'ять років таких реформ — і нікому навіть буде давати їм оцінку.

— Наскільки підписання такої угоди — явище, нормальне для інших країн?

— Такі угоди в принципі підписуються, але між главою держави та незалежними від нього суб'єктами — обраними губернаторами. Але ми бачимо на сьогодні, що готується документ, який підписуватимуть між собою керівництво та підлеглі. І було б просто дивно, якби вони підписали щось інше за змістом — тоді б їм усім довелось подати у відставку...

— Свого часу про ініціювання такої угоди заявила створена місяць тому Спілка лідерів регіональних і місцевих влад України. Як ви вважаєте, чи підписана угода є її продовженням, чи, можливо, «кримська ініціатива» — особлива?

— Я абсолютно переконаний, що вона є продовженням того технологічно вибраного шляху передвиборної агітації, який, власне, і необхідний для діючої влади. Агітувати за теперішнього Президента результатами — жнивами, здобутками, виплаченими пенсіями, зарплатами — надто важко, тому й пробують робити все на папері, показуючи, що бачать те, чого не бачать інші. Бо «реформи є і курс обраний вірно» — тільки суспільство його чомусь не визнає...

P.S. Як повідомили у прес-службі адміністрації Президента, питання, чи приєднається глава держави до підписаної у Криму угоди, буде вирішене лише після того, коли Леонід Кучма особисто ознайомиться з текстом даної угоди.

Однак, за словами Тетяни Зверєвої, помічника кримського прем'єра Сергія Куніцина, коли глави адміністрацій підписували текст угоди, на ній вже стояла резолюція Леоніда Кучми: «Затверджую».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати