Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Взаємні зізнання

Коаліція на підтримку прем’єра оформила відносини
27 липня, 00:00

У суботу в Українському домі відбувся Форум, на якому офіційно оголосили про створення де-факто вже існуючого передвиборного блоку — «Разом Заради Майбутнього», що підтримує Віктора Януковича. Свої підписи під документом поставили представники 25 політичних партій і понад сотні громадських організацій.

Підписували нарізно: делегати від партій — у прес- центрі «Український час», від громадських організацій — у холі Українського дому. Останні залишали автографи не лише під текстом угоди, а й на величезному плакаті з картою країни, що прикрашав майданчик. Напуття, побажання і навіть освідчення єдиному кандидату висловили представники українського козацтва, Партії мусульман і Партії жінок, об’єднання аграріїв, спортсменів та інвалідів. Після закінчення форуму Віктор Янукович усе уважно прочитав і під захоплені вигуки присутніх акуратно приписав зверху: «Я Вас не підведу. З любов’ю — Віктор Янукович». У кулуарах організатори висловили намір зберегти плакат для «декорації інавгурації» та «для історії» — так само, як і загальну фотографію всіх учасників дійства, зроблену насамкінець. Деякі запрошені лідери партій на підписання не з’явилися зовсім, а деякі, як Володимир Литвин, прислали своїх заступників. Сам спікер приїхав пізніше, ходив чомусь сумний і сторонився журналістів. Попередньо запланований мітинг підтримки на Європейській площі через траур за жертвами трагедії на «Краснолиманській» не відбувся.

Того дня в прес-центрі «Український час» спостерігалася небувала концентрація політичних лідерів. Крім Валерія Пустовойтенка та Сергія Тігіпка, які засідали в президії, були присутні Віктор Медведчук, Георгій Кірпа, Валентина Довженко, Володимир Рибак, Олександр Біловол, Олексій Ременюк, Володимир Щербань, Богдан Губський тощо. Останній під час підписання бадьоро резюмував: «Усе для фронту! Все для перемоги!». В короткому зверненні до колег лідер НДП Валерій Пустовойтенко відзначив, що угода відкрита для всіх охочих приєднатися. За різними, кулуарно висловленими оцінками, до вересня таких охочих набереться ще з десяток. Ще одне побажання стосувалося перспективи роботи коаліції не тільки до, а й після виборів, — підписанти претендують на «побудову політичного стержня суспільства».

На офіційну частину, що відбувалася у великому залі, прибув і сам «винуватець торжества» — В. Янукович. Перед початком ведучий повідомив, що від імені учасників Форуму відбулося покладення квітів «до пам’ятників, що символізують незалежність України», щоправда, не уточнив, д о яких саме. Слово від наукової інтелігенції надали депутату й академіку Івану Курасу (до речі, керівник виборчого штабу Леоніда Кучми в 1999-му), від творчої інтелігенції — директору житомирського ліцею Надії Полийводі, виступав і льотчик- космонавт Віталій Жолобов. І. Курас подякував прем’єру за інвестиції в науку, Н. Полийвода попросила підвищити зарплати вчителям, В. Жолобов привітав «із вдалим стартом». Найпалкішою вдалася промова пана Тігіпка. Він, зокрема, відзначив, що «підписання договору — подія, хоч і важлива, але, по суті, формальна, рейтинг від цього не зросте». Проте відтепер політичні партії та громадські організації, пов’язані коаліційним ланцюгом, «відчують відповідальність» й ефективніше працюватимуть на перемогу «найкласнішого кандидата».

Тема консолідації суспільства, в тому числі й на базі створеної коаліції, «червоною ниткою» проходила крізь увесь форум. Ще з трибуни Віктор Янукович заявив, що президентство — не самоціль, головне — «недопущення розколу країни за політичною, географічною, релігійною й іншими ознаками». Він також подякував присутнім за те, що вони заради цього «зуміли переступити через власні амбіції». Прем’єр послався на позитивний досвід консолідації, який уже є в коаліційного уряду, і відзначив, що «політична реформа — один із найважливіших аспектів об’єднання».

На думку деяких спостерігачів, коаліція не може стати надійною підмогою кандидату, оскільки, мовляв, громадян, які перебувають у політичних партіях і громадських організаціях, у нас лише 2%. Проте Сергій Тігіпко пояснив, що сила — в «публічній кампанії «очі в очі». Начштабу розповів, що вже сьогодні в усій країні діють тисячі громадських приймалень. Питання, з якими звертаються люди, найрізноманітніші: від потребуючих втручання місцевої влади до глобальних, які «вже восени виноситимуть на розгляд Верховної Ради».

Головне, що залишилося зробити, — встановити ефективний контроль над виконанням численних передвиборних обіцянок.

ДО РЕЧІ

«У зв’язку зі збільшенням держбюджету на 8 млрд. гривень студентська стипендія зросте в 2,2 рази». У цьому запевнив журналістів прем’єр-міністр України, кандидат в президенти Віктор Янукович в інтерв’ю після завершення форуму коаліції «Молодь обирає Януковича». Учасники форуму порушили чимало молодіжних проблем, і прем’єр одразу означив шляхи їх вирішення. Зокрема, на осінній сесії парламенту Янукович запропонує внести зміни до законодавства, які сприятимуть розвитку молодіжних програм, особливо в курортних зонах. Також, за словами глави уряду, на розгляд Верховної Ради буде представлений розроблений Кабміном законопроект про гарантування молодим спеціалістам після завершення навчання першого робочого місця. Нині приймається програма кредитування будівництва житла для молоді, в якій передбачені пільгові кредити на будівництво житла в кожному регіоні, а також грошова допомога молодим сім’ям при народженні дитини.

Коаліція «Молодь обирає Януковича» об’єднала 52 молодіжні організації із різних регіонів. Її лідером обрали наймолодшого народного депутата Верховної Ради Віталія Хомутинника. «Для молоді головне, щоб та стабільність і прогрес, що є в економіці та соціальній політиці, залишилися після виборів», — говорить він. На думку Віталія, це стане можливим, якщо президентом України оберуть Януковича.

Раніше як соціологи, так і команди кандидатів дещо обходили увагою молодіжну частину електорату. Але після молодіжного форуму ситуація, можливо, зміниться: Віктор Федорович пообіцяв, що порадить своєму виборчому штабу переглянути програму дій. Він також упевнений в необхідності участі молодіжних організацій у вирішенні проблем молоді. Янукович із задоволенням прийняв «Молодіжний наказ» від коаліції і запевнив присутню на форумі молодь, що буде дотримуватись його положень. Настрій підіймала велика кількість жовтих кульок із написом «Обирай». Власне, цей напис не випадковий, адже передвиборчим гімном Віктора Януковича тепер можна назвати нову пісню Анюти Славської «Обирай».

Юлія ЦЬОМА

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати