Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гаага: Злочин і Кара

«Звіт попереднього розслідування в МКС необхідно використовувати в дипломатичних зусиллях України і як один із документів, який підкріплює в судах нашу тезу про російську збройну агресію», — Андрій СЕНЧЕНКО
07 грудня, 12:18
ФОТО REUTERS

Прокуратура Міжнародного кримінального суду (МКС), відомого як Гаазький трибунал, нещодавно включила у свою базу даних 1200 фактів імовірного скоєння злочинів на сході України. Про це йдеться у щорічному звіті попереднього розслідування прокурора МКС Фату Бенсуда, який було оприлюднено 4 грудня цього року. За даними прокуратури, із квітня 2014 року до серпня 2017 року загинули 10 225 осіб, в тому числі 2505 цивільних осіб. Поранено 24 541 людей.

Крім того, представник України на перемовинах в тристоронній контактній групі в Мінську Євген МАРЧУК на своїй сторінці у «Фейсбуці» звернув особливу увагу на два пункти цього звіту — 88-й і 94-й, де чітко прописано як дати початку війни РФ проти України, так і обґрунтовано наводиться факт міжнародного, а не внутрішнього конфлікту.

«На кожному засіданні без винятку ми наводимо численні свідчення участі Росії у війні на Донбасі, що завжди приводить до бурхливої реакції заперечення з боку представників Російської Федерації. Сьогодні був унікальний випадок, — пише Євген Марчук. — Представник України процитував 88-й і 94-й пункти із офіційного документа Міжнародного кримінального суду від 4 грудня 2017 року. Російська делегація почала бурхливо і галасливо реагувати, щоб не дати можливості представникові України дочитати ці два пункти до кінця. Але їй це не вдалося. Документ взагалі цікавий і дуже важливий для України».

Згадані пункти звіту «попереднього розслідування» звучать так:

«88. У 2016 році Канцелярія Прокурора опублікувала свою оцінку ситуації на території Криму і Севастополя, яку вона кваліфікувала як міжнародний збройний конфлікт між Україною та Російською Федерацією, що виник після 26 лютого 2014 року. Згідно з оцінкою Канцелярії Прокурора, право міжнародних збройних конфліктів можна застосувати і після 18 березня 2014 року тією мірою, якою в Криму і Севастополі фактично зберігатиметься стан окупації. Незважаючи на попередній характер цієї оцінки, в ній визначено правову основу для поточного аналізу інформації щодо злочинів, імовірно, вчинених у контексті ситуації в Криму в період з 20 лютого 2014 року».

«94. У своєму Звіті про дії за попередньою розслідування за 2016 рік Канцелярія Прокурора відзначила, що до 30 квітня 2014 року інтенсивність бойових дій між українськими урядовими військами та антиурядовими збройними елементами на сході України досягла рівня, який тягне за собою застосування права збройних конфліктів, і що збройні угруповання, які діють на сході України, включаючи «ДНР» і «ЛНР», досить організовані, щоб розглядати їх як сторони неміжнародного збройного конфлікту. Канцелярія Прокурора також навела додаткові відомості, які свідчать про факт існування прямого військового протистояння між збройними силами Російської Федерації та України, з чого випливає, що найпізніше — з 14 липня 2014 року, паралельно з неміжнародним конфліктом, на сході України мав місце міжнародний збройний конфлікт».

— Оприлюднення звіту в Гаазі — це, безумовно, важливий крок на міжнародному рівні, хоч «Сила права» ці факти довела більш ніж 200 разів в українських судах, — говорить «Дню» екс-народний депутат України і голова ГО «Сила права» Андрій СЕНЧЕНКО. — Зазначений звіт допоможе нам дещо легше проходити судові інстанції, тому що, на жаль, у українських суддів є рецидиви, коли останні не впевнені в тому, що в Україні триває російська агресія. Переконаний, що повну ясність у цьому питанні внесе скасування терміна «АТО». Маю надію, що до кінця року цей закон буде ухвалено. Та конструкція відповідного законопроекту, яку я бачив востаннє, є досить прийнятною для голосування за неї. У ній, наприклад, уже немає згадки про Мінські угоди. На жаль, плутанину було внесено з боку Президента. На мою думку, або існували якісь непублічні домовленості Порошенка з Путіним, або існувала його психологічна залежність внаслідок наявності бізнесу в РФ. Таким чином, Порошенко три роки підтримував позицію називати війну АТО. Такий підхід завів країну у правовий і дипломатичний глухий кут. Таким чином, у відповідь на заклики: «Дайте нам летальну зброю» — нам відповідали: «Навіщо вам така зброя, якщо у вас лише антитерористична операція?»

Крім того, така позиція з АТО ставила і громадян у двозначну позицію, що породжувало порочну практику подання позовів із відшкодування на користь держави Україна сум збитків на основі закону про боротьбу з тероризмом, де така можливість прописана в статті 19. Але не буває терористичних актів тривалістю в чотири роки. Отже, необхідно терміново ухвалити відповідний закон, щоби припинити використання терміна «АТО». Проте зазначений звіт є поки що проміжним документом, хоч і дуже важливим. Його необхідно використовувати в дипломатичних зусиллях України і як один із документів, який підкріплює в судах нашу тезу про російську збройну агресію, внаслідок якої було завдано збитків громадянам України, українському бізнесу і, зрештою, державі Україна.

Нагадаємо, ГО «Сила права» з початку російської агресії займається юридичним доведенням факту такої агресії РФ проти України, окупації українських територій та відповідним захистом прав українських громадян.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати