Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Крок на випередження»

Експерти «Дня» коментують заяву прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про ймовірну відставку вразі неприйняття закону про Антикорупційний суд
04 червня, 18:40
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман готовий піти у відставку з посади глави уряду, якщо в країні не буде створено незалежний Антикорупційний суд. «Я, як прем’єр-міністр України, прийняв для себе рішення: якщо цей суд, справедливий, незалежний, не буде створено, я складу з себе повноваження прем’єр-міністра України і подам у відставку», — заявив Гройсман під час спільного брифінгу з головою парламенту Андрієм Парубієм.

«Важливо, щоб Антикорупційний суд був прийнятий, інакше, без прийняття цього важливого рішення, буде підірвана довіра всередині суспільства як до влади і владних інститутів, так і міжнародний авторитет буде значно пошкоджений... Я буду сьогодні працювати з главами фракцій, депутатами Верховної Ради України щодо прийняття такого рішення», — зазначив Гройсман.

Своєю чергою, спікер Верховної Ради висловив переконання, що закон про Антикорупційний суд буде ухвалено на засіданні в цей четвер, 7 червня. Треба зробити все, щоб рішення в четвер було прийнято з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії», — сказав Парубій.

Минулого разу ми проаналізували правову частину необхідності створення Антикорупційного суду («День», №90 за 24 травня 2018 р.). Сьогодні хочемо зробити акцент на політичній частині, адже спільний брифінг глав законодавчої та виконавчої влади, плюс заява Гройсмана, — це сильний політичний хід. Окрім самої суті питання, напередодні майбутніх президентських і парламентських виборів, тут явно проглядається ведення незалежної гри. Експерти давно відзначають самостійну поведінку як Гройсмана, так і Парубія.

ФОТО НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

В президентському «БПП» одразу відреагували. Глава фракції Артур Герасимов зауважив, що кожен орган влади повинен нести відповідальність за свою сферу і зрив домовленостей у своїй сфері. «В четвер парламент проголосує законопроект про Антикорупційний суд, тому що Президент його вніс, і зона відповідальності парламенту — його прийняти. Що стосується зони відповідальності Кабінету Міністрів, давайте побажаємо успіхів, для того, щоб переговори з нашими міжнародними партнерами, МВФ, в питаннях тарифів відбулися успішно», — заявив Герасимов (interfax.kiev.ua).

Враховуючи те, що Захід вже тривалий час вимагає від української влади прийняти закон про Антикорупційний суд, спільна заява очільників Верховної Ради та Кабінету Міністрів, фактично звужує претензії західних партнерів до Адміністрації Президента, яка затягує цей процес, намагаючись залишити важелі впливу на новостворений суд.   

«Якщо є заява від Гройсмана про можливу відставку, значить таке рішення ним вже прийняте, просто він шукає слушний привід, — коментує «Дню» народний депутат Віталій КУПРІЙ. — Я думаю, це гра, яка направлена на підняття рейтингів перед майбутніми виборами. Щодо самої ідеї створення Антикорупційного суду, то я вважаю, що для притягнення корупціонерів до відповідальності, він зараз непотрібний. Навіть якщо відповідний закон буде прийнятий, то навряд чи в нинішніх умовах він запрацює. Закон про Державне бюро розслідувань був прийнятий ще три роки тому, але досі ДБР не запрацювало. Де гарантії, що так не станеться із Антикорупційним судом? Перший орган, який мав би побороти корупцію, це НАБУ, який не просто до суду не доводить справи, а й відмовляється реєструвати кримінальні провадження щодо топ-корупціонерів. Це доведено десятками рішень судів, які я виграв за скаргами до Солом’янського районного суду Києва. Причому це стосується перших осіб держави: Порошенка, Гройсмана, Луценка... Навіть коли є рішення суду, НАБУ все одно провадження не відкриває. Навіщо потрібен Антикорупційний суд, щоб допитати свідка у справі? Він абсолютно не потрібен, як і для того, щоб зареєструвати і вести слідство. Під тиском міжнародних структур нинішньою владою імітується, що вона за боротьбу з корупцією, а насправді все це фікція. Спочатку зупинить корупцію зі свого оточення».

Коли готувався номер, стало відомо, що Володимир Гройсман зібрав у себе членів Кабміну на термінову нараду. За інформацією РБК-Україна, на нараді у прем’єр-міністра розглядалися питання заяви про можливу відставку Володимира Гройсмана у разі нестворення Антикорупційного суду, відставки міністра фінансів Олександра Данилюка... «Прем’єр вважає, що треба голосувати за суд, бо без нього буде нам важко увійти в осінь. Заява     — простимулює депутатів», — повідомив високопоставлений співрозмовник видання.

«Заява Гройсмана більше схожа на продовження нещодавньої історії щодо інформації в мас-медіа про ймовірну відставку Гройсмана за ініціативою Адміністрації Президента, про його потенційний союз з «Народним фронтом» і об’єднання проти команди Президента на майбутніх виборах, — коментує «Дню» доктор політичний наук Максим РОЗУМНИЙ. — Цей сигнал підтверджує наявність значних розходжень між прем’єром і президентом, а також про початок серйозної політичної боротьба за статус послідовної антикорупційної сили. Гройсман фактично діє на випередження, запобігаючи своїй відставці з ініціативи Банкової, а також позиціонує себе як людина з іншого боку барикад. Умовно кажучи, зберігати контроль над Антикорупційним судом, іншим структурами в цій боротьбі хоче: з одного боку, команда Президента, яка намагається зберегти політичний тиск і контроль, а з іншого боку, західні партнери, «Народний фронт» і тепер вже прем’єр Гройсман. Думаю, в підсумку, якщо буде прийнятий цей законопроект в тому вигляді, як цього вимагають останні, це означатиме перемогу об’єднаних сил західних партнерів, «Народного фронту», Гройсмана, демократичної опозиції над командою Президента».

Вже найближчий сесійний тиждень у парламенті має дати відповіді на багато питань, зокрема поведінки і певної визначеності політичних гравців напередодні майбутніх виборів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати