Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вертикаль антикорупції

В Україні запрацював новий суд. Чекати посадок?
05 вересня, 18:52
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Світова практика має різні приклади: в одних країнах діють окремі антикорупційні структури, а в інших — питаннями корупції займаються правоохоронні відомства і суди загальної юрисдикції. Ми обрали перший варіант. У четвер в Україні запрацювала остання, дуже важлива ланка, без якої, за словами багатьох експертів і політиків, не було можливості саджати топ-корупціонерів, це Вищий антикорупційний суд України (ВАКС). Раніше, як відомо, були створені — Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура України (САП).

Присутній на заході з нагоди початку роботи ВАКС Президент України Володимир Зеленський запевнив, що буде ухвалено всі необхідні рішення, щоб суд зосередився виключно на справах про топ-корупцію. «Я розумію, що зараз є проблема, яку ми ще не встигли вирішити, — це питання з рамками підсудності. Раніше дехто, не згадуватиму прізвища, на законодавчому рівні постарався, щоб вашу роботу можна було заблокувати, заваливши тисячами дрібних справ. Я знаю, що ви очікуєте більше ніж 200 гучних справ щодо розкрадання, розкрадання корупціонерів — топ-чиновників, і допоможемо, щоб ви вільно розглядали ці справи, і цих людей було покарано», — сказав Зеленський під час брифінгу.

ТИМЧАСОВО ПОВІРЕНИЙ У СПРАВАХ США ВІЛЬЯМ ТЕЙЛОР ТА КЕРІВНИК СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ НАЗАР ХОЛОДНИЦЬКИЙ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Водночас директор НАБУ Артем Ситник повідомив, що після ухвалення закону про впорядкування підсудності справ ВАКС новий суд зможе зосередитися на ефективному розгляді справ, переданих від антикорупційних органів. «Є відповідний законопроект у парламенті, якщо його буде схвалено, то цей умовний спам справ буде зупинено, і Вищий антикорупційний суд зможе зосередитися на розгляді саме тих справ, які непокоять суспільство. Їх не так багато, але і суддів не так багато. Парламенту необхідно прийняти закон, який було обговорено на засіданні антикорупційної ради при Президентові. Думаю, за кілька днів закон буде схвалено», — зазначив Ситник.

«Справді, за попередніми підрахунками Державної судової адміністрації України, з місцевих загальних судів до Вищого антикорупційного суду мають надійти понад 3 тис. кримінальних проваджень, — заявила в четвер голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич (interfax.kiev.ua). — Із них лише 190 — це ті, за якими досудове розслідування завершувало Національне антикорупційне бюро під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури». Також Танасевич наголосила, що до компетенції ВАКС віднесено 22 склади злочинів за умови, що вони вчинені спеціальним суб’єктом, і розмір збитку перевищує 500 тис. грн. Голова ВАКС розповіла, що в ньому будуть шість слідчих суддів, сім колегій суддів у першій інстанції та чотири колегії — в апеляційній палаті ВАКС.

Підсумовуючи. Якщо вже Україна пішла шляхом створення окремої антикорупційної вертикалі (це не означає, що не потрібно реформувати інші правоохоронні та судові відомства), то потрібно дати можливість новим структурам запрацювати незалежно та неупереджено. На жаль, у попередні роки НАБУ і САП фактично погрузли в скандалах старої системи, отримавши серйозний удар по репутації. Сьогодні — є шанс відновити довіру, тим паче всі структурні можливості створено. Для нової влади це інструмент розпочати обіцяні посадки топ-корупціонерів. Усі чекають результатів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати