Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Волині – новий голова облдержадміністрації: генерал-полковник Олександр Савченко

«Напередодні президентських виборів президент та менеджери із його команди вирішили посилити позиції на Волині» – політолог
23 березня, 16:33
ФОТО ZAXID MEDIA

Новим головою ОДА став генерал-полковник Олександр Савченко, який свого часу працював першим заступником голови Київської ОДА, а ще раніше - – заступником міністра внутрішніх справ. Звільнення попереднього голови Волинської ОДА Володимира Гунчика ініціював Кабінет Міністрів України. Нового очільника області представив під час робочого візиту Президент України Петро Порошенко. Він зазначив, що Володимиру Гунчику, який «у непрості часи зробив дуже багато», запропоновано нову роботу.

Про звільнення Володимира Гунчика, який у рейтингу голів ОДА стабільно займав місця внизу таблиці, говорили давно і багато. Цікавим є  аналіз ситуації на Волині, який зробив політолог Антон Бугайчук. «Чому в нас новий голова ОДА? Очевидно, що старий – Володимир Гунчик – не справився, – пише він. –  Найбільший провал Гунчика – провал публічного представництва. Він з 2014 року так і не зміг стати головною публічною фігурою області, не налагодив діалог із більшістю депутатів у Волинській обласній раді, обраною у 2015 році, та більшістю народних депутатів від Волині. Тобто, якщо дуже коротко, Гунчик не зміг ефективно домовлятися із впливовими людьми та групами на Волині, а також ефективно відстоювати інтереси вертикалі Петра Порошенка в області. Це аргумент – найбільш очевидний і перебуває «на поверхні»... Напередодні президентських виборів (будуть у травні 2019 року) Петро Порошенко та менеджери із його команди вирішили здійснити заміну і посилити позиції на Волині...  Хто такий Савченко і чому саме він? Олександр Савченко – досвідчений офіцер з мережі Міністерства внутрішніх справ…

Нагадаємо контекст, в якому така «рокіровка» відбувається. На Волині сильні позиції має партія УКРОП на чолі із лідером Ігорем Палицею. Палиця поки не дуже «дружить» із Петром Порошенком. Він навіть називав гаранта «другим Януковичем», пророкував, що Порошенка ще раз не виберуть, і загалом намагається проводити на Волині автономну політику, яка не дуже подобається команді президента. Хоча Волинська область – далеко не найбільша як за населенням, так і за економічним потенціалом, тут теж є виборці та ресурси, на яких можна заробити гроші або рейтинг. І контроль над ними завдяки Палиці та його команді Петро Порошенко суттєво втратив. Зараз, перед президентськими виборами, Порошенко буде намагатися цей контроль повернути. А Олександр Савченко може стати його вірним виконавцем на Волині. Також у цьому Петру Порошенку допомагає промислова група «Континіум». Найвпливовіший представник групи – нардеп-мажоритарник від ковельського округу №21 Степан Івахів.

Волинь традиційно дає непогані результати для  партії «Батьківщина». Тому підтримка укропівців могла б суттєво посилити позиції Порошенка. Поки такої підтримки немає. Але це не означає, що її взагалі не може бути. Насправді політики «олігархічного» типу мають здатність швидко знаходити спільні інтереси, коли питання стосуються «великих грошей», а надто – втрати «великих грошей». І Петро Порошенко ці гроші втратить, якщо програє на президентських виборах. Тому до травня 2019 року ми можемо побачити ще багато політичних «реверансів» та “перетасовок”».

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати