Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Хроніка української діаспори»

13 вересня, 00:00

15 вересня виповнюється 110 років з дня виходу в США першого числа газети «Свобода», яка є чи не найстарішою українською газетою у світі. Всі 110 років вона виходить безперервно, і нині її читають не тільки у США, але й на усіх континентах світу. Засновником і першим редактором «Свободи» був священик-еміґрант Григорій Грушка. Тепер «Свободу» видає Український народний союз.

Під логотипом нової газети о. Грушка цитував слова Тараса Шевченка: «Учітеся, брати мої...» Він закликав читачів- емігрантів до єдності, самопошани, національної свідомості в «новому краю», не забуваючи своєї спадщини та переслідуваних братів і сестер у «старому краю». У першому випуску газети, 15 вересня 1893 року, о. Грушка писав:

«Правда одна може намъ дати свободу. Се річ неоспорима, що тілько ті люде стались свобідними, котори, знайшовши правду, пізнали свою гідність, народне достоинство, свои права Богомъ і природою дани, стрясли зь себе душевне ярмо невіжества, ярмо тілесного гнету і так стались свобідними, вільними панами своєи земли, свого діланія, народного розвою в силі, в знанію й в багатстві».

І протягом 110 років ці слова залишались девізом видання. У 1930-х газета була серед дуже малого числа ЗМІ, які писали про голодомор в Україні, а в 40-50-х — про визвольну боротьбу УПА, в 60-70-х — про українських дисидентів. Творчість «шістдесятників», яка спалахнула за умов хрущовської відлиги, віддзеркалено на сторінках «Свободи», як й інформацію про арешти та заслання багатьох із них. А протягом останніх 15 років газета постійно відзначає кожний крок України до самостійності та розвиток її незалежного існування. Якщо українці, хоч де б вони жили, носять Україну у своїх серцях, то «Свобода» значною мірою допомагала і допомагає їм у цьому.

Протягом усього свого існування видання не відступало від принципу, що українці мають право на самостійність, принципу, який виклав редактор Грушка 15 вересня 1893 року:«Ми днесь Русини питаємься, чому німці, французи, американці суть вільнимъ і багатимъ народомъ, а ми одни обдерти, на багатій уроджени земли чужимь кланяємось богамь і свій кровавій піт і працю мусимо в чужу стодолу складати, а сами з голоду гинемо».

Серед тисяч авторів, які друкувались у «Свободі», був Іван Франко — як публіцист і як письменник. Газета друкувала його оригінальні статті, передруковувала оповідання, бо чимало читачів не могли купувати книжок Збірники «Свободи» за 110 років — це також хроніка української діаспори, зокрема української громади у Сполучених Штатах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати