Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Світ української дитини

«Кроку до зірок» — 15!
18 травня, 00:00
ФОТО ОЛЕГА ГРИБА

Цьогоріч Всеукраїнському дитячому телевізійному вокально-хореографічному конкурсу «Крок до зірок» — п’ятнадцять! Це подія не тільки для самого проекту і його учасників різних років, а й для всієї країни. У нас обмаль подібних (а такий — взагалі єдиний!) дитячих конкурсів, які мають напрацьований імідж, потужне інформаційне промо й відбуваються із завидною стабільністю! Численні талант-шоу конкуренції не складають. По-перше, вони різновікові. По-друге, щойно з’явилися й невідомо скільки протривають. По-третє, подальша доля конкурсантів їх не цікавить.

«Крок до зірок» — спільний проект Міжнародного благодійного фонду «Обдаровані діти України», Київського національного університету культури і мистецтв та Першого Національного. До його появи маленькі українці мали лише один шанс заявити про себе на професійній сцені — поїхати на «Утреннюю звезду» в Росію. Зрозуміло, туди пробивалися одиниці. Тому, коли ведучий згаданої програми Юрій Ніколаєв запросив Михайла Поплавського в журі російського змагання, в того виникла ідея створити вітчизняний дитячий конкурс загальнонаціонального масштабу. Перший телевізійний випуск «Кроку» датується червнем 1997 року. (До речі, першими ведучими були Ані Лорак і Михайло Поплавський. Потім естафету перейняли діти.) Відтоді в ефір вийшло 780 програм, в яких взяли участь 6 328 вокалістів та 11 466 танцюристів. (Нагадаємо, дітям пропонується участь у трьох номінаціях: «Вокал», «Вокальні ансамблі» й «Хореографія».) Разом це — 17 794 здійснених мрії! Потім декотрі з тих учасників отримували нагороди на дитячих конкурсах і фестивалях Польщі, Болгарії, Італії, Фінляндії, Америки та неодноразово представляли Україну на Junior Eurovision — Song Contest («Дитячому Євробаченні»), New Wave Junior («Дитячій Новій хвилі»), Міжнародному дитячому музичному конкурсі «Слов’янський базар». До речі, серед «випускників» конкурсу: зірка проекту «Танцюють всі» Олександр Останін, солістка гурту «ВІА Гра» Єва Бушміна, «фабриканти» Віталій Чирва, Антон Клімік, фіналістка телешоу «Голос країни» Ольга Шаніс, співак Едуард Романюта...

— За 15 років ми відшукали десятки тисяч талантів з усієї України: від найвіддаленіших сіл до мегаполісів (існують районні та обласні відбори), — сказав автор і головний режисер-постановник «Кроку до зірок» Михайло ПОПЛАВСЬКИЙ на прес-конференції, що передувала грандіозному ювілейному гала-концерту в столичному Палаці «Україна». — Наш проект можна порівняти із ракетоносієм, що виносить супутники на орбіту. Далі вони працюють самостійно.

— «Крок до зірок» виховав із мене лідера, — зазначає екс-ведуча проекту, а нині журналіст-редактор одного з провідних музичних телеканалів Христина ГРИНЬОХ. — Навчив замість труднощів і перепон бачити можливості. І взагалі розширив горизонти у погляді на світ.

— Наш із сестрою дует «Анна і Наталя» посів перше місце в номінації «Вокал» у 2001 році, — продовжує Анна ІВАНЮК. — Після того композитор Олександр Злотник запросив обох взяти участь у першому в Україні мюзиклі «Екватор». А згодом ми створили вокальну студію «Співайко». До речі, найталановитіших учнів скеровуємо до участі в «Кроку».

Дівчата й своїх дітей туди віддали. Чотирирічні Маша і Льоша дебютували на ювілейному концерті як ведучі.

По суті, ректора КНУКіМ можна назвати культрегером. «Крок до зірок» — його інвестиція в майбутнє України. Інтелектуальна, енергетична, врешті, економічна (останні роки проект існує за рахунок бізнесу Михайла Михайловича).

Окрім того, «Крок» має соціальну спрямованість. Участь у ньому безкоштовна, тож це чудовий і, фактично, єдиний шанс заявити про себе вихованцям сиротинців, дитячих будинків сімейного типу, шкіл-інтернатів. Щороку до них виїжджає команда конкурсу і знаходить колоритних самородків. Далі у Київському національному університеті культури і мистецтв вони проходять школу підвищення майстерності. Перші професійні уроки їм дають досвідчені викладачі вокалу, хореографії, режисери-постановники, костюмери, гримери. Ті, кому вдалося найкраще виявити свій хист, виступають у великій конкурсній програмі. А в майбутньому навчаються у КНУКіМ.

— У нашому університеті діє ректорська програма, за якою навчається 150 сиріт, — говорить Михайло Михайлович. — Частина з них брала участь у змаганні (а всього «кроківців» у виші — понад 400. — Ред.). Щомісяця з ними зустрічаюся і з’ясовую, які в кого проблеми. Особисто опікуюся тим, щоб кожен випускник-сирота отримав квартиру в Києві. Хто ж іще про них подбає?..

Очевидно, за відсутності державної гуманітарної політики «Крок до зірок» працює на виховання українських дітей (у тому числі на їхню українізацію!), реалізацію творчого потенціалу. (Ви багато знаєте дитячих україномовних телепроектів вітчизняного виробництва? Отож бо.) А ще конкурс є об’єднавчим. Його учасники зростають з дедалі більшим розумінням, що у них є Батьківщина — Україна. І вона — велика і простора: ось Ліна з Луганська, а Іванко — з Ужгорода, Оксанка — з Житомира, Павло ж — із Харкова... А коли підростуть, то, віримо, вже не застануть політиків, які ділитимуть країну на схід і захід, північ і південь.

Фактично, започаткувавши «Крок до зірок», Михайло Поплавський створив для наших дітей (і тих, хто на сцені, й тих, хто біля екранів) український світ, трохи «замішаний» на народних казках, але ж і відчуття часу в ньому теж присутнє. Між іншим, це дуже відчувалося на ювілейному гала-концерті: 1500 дітей з усіх регіонів виглядали (а значить — і почувалися) природно на сцені Палацу «Україна»! Браво!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати