Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Абе збільшили повноваження з 6 до 9 років

07 березня, 09:44
ФОТО РЕЙТЕР

Правляча Ліберально-демократична партія (ЛДП) Японії офіційно прийняла рішення внести зміни до власного статуту, продовживши з шести до дев’яти років термін граничних повноважень її голови, який водночас займає і крісло глави уряду. Відповідне рішення було прийнято на з’їзді ЛДП, який нещодавно відбувся у Токіо, повідомило японське видання Japan Times.  Таким чином 62-річний Сіндзо Абе має потенційний шанс залишитися в кріслі прем’єра до 2021 року, якщо йому вдасться зберегти підтримку власної партії. До нього найдовше на посаді прем’єр-міністра у поствоєнну добу з листопада 1964-го по липень 1972 року перебував Ейсаку Сато.

«Це вже п’ятий з’їзд ЛДП, який я очолюю. І саме тому я присягаюся, що не забуду того настрою, з яким очолив партію», — наголосив у своїй промові на з’їзді Сіндзо Абе. Він також нагадав, що минулого року ЛДП нарешті змогла отримати більшість у верхній палаті парламенту — вперше за 27 років. «Нам знадобилося більше чверті століття, щоб відновити одного разу втрачену довіру, я не забуду того хвилювання, яке принесла нам перемога, і продовжу цілеспрямовано рухатися вперед», — додав він.

Як відомо, Абе обіймає посаду прем’єра Японії з 2012 року. До цього він був головою уряду з 2006 по 2007 рік, проте пішов у відставку в результаті політичної кризи. Востаннє на посаду голови партії його переобрали у вересні 2015 року. Тоді його термін повноважень продовжили на три роки.

Прийняте рішення дасть змогу Сіндзо Абе, який нині обіймає посаду прем’єр-міністра Японії, не йти у відставку у 2018 році. Абе знову зможе висунути власну кандидатуру на внутрішніх виборах і в перспективі залишитися на посаді аж до 2021 року. Його прихильники партії неодноразово виступали з вимогою дати главі уряду більше часу для проведення економічних реформ, а також літньої Олімпіади, яка відбудеться в Токіо в 2020 році.

Після переобрання політик заявив про свій намір домогтися перегляду конституції країни. На думку прем’єра, перегляду підлягає введена за підсумками Другої світової війни стаття 9 про заборону ведення війни і про відмову від утримання повноцінної армії.

У 2012 році він також запропонував програму економічного зростання під назвою «Абеномікс» — поєднання великих монетарних послаблень, урядових витрат і скорочення бюрократії. Однак через п’ять років зростання залишалось крихким, а рівень інфляції не досягав мети у два відсотки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати