Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Конструювання дорослого життя

У Харкові пройшов заключний етап чемпіонату України з радіокерованих автомоделей
27 липня, 00:00
ПЕРЕД ПОЧАТКОМ ЗАЇЗДУ НЕОБХІДНО ПЕРЕВІРИТИ КОЛЕСА, АДЖЕ ЯКЩО ГУМУ БУДЕ НЕ ПІДГОТОВЛЕНО, ТО З АВТОМОБІЛЕМ МОЖЕ ТРАПИТИСЯ АВАРІЯ / ФОТО АВТОРА

Якщо прослідкувати історію виникнення радіокерованого автомоделізму то, як стверджують організатори чемпіонату України, першим цим видом спорту «заразив» усіх харків’янин Віктор Олексійович Булигін у 1953 році. Він же став і першим майстром спорту, а коли пройшли перші змагання, то їх виграли також харків’яни. Правда, підтримувати автомоделізм влада не особливо поспішає, говорять, що це не олімпійський вид спорту і грошей на нього немає. Тому, коли, пройшовши усі відбіркові тури, українських чемпіонів світу з цього виду спорту було запрошено на міжнародні змагання, які нещодавно відбулися у США та Європі, грошей на це не знайшлося — довелося залишитися вдома. Не дають повністю занепасти духом тільки міський спортивний комітет та ентузіасти, запевняє керівник харківського клубу аматорів автомоделізму Анатолій Перешкольник. Так, наприклад, цього року у Харкові не знайшлося місця для проведення змагань, оскільки головну площу міста закрито на реконструкцію. Допоміг власник приватного картодрому, який, до речі, у збиток собі надав свій майданчик для проведення чемпіонату.

Допомагають і спонсори. Захоплення це дороге. Не кожен може собі дозволити модель справжнього гоночного автомобіля, зменшеного приблизно у масштабі 1:30, вартістю близько 400 доларів. До того ж дехто має кілька моделей різного типу для різних видів змагань. Висока ціна пояснюється тим, що для таких моделей необхідні потужні могутні двигуни, які можуть забезпечити на трасі швидкість до 150—300 км/години. Дуже дорогий і радіопередавач. Гума на колеса коштує близько 12 доларів. Але чого варті гроші, коли вмикаєш радіопередавач й із завмиранням серця стежиш за крутими віражами твого, хоч і маленького, але автомобіля. Крім задоволення покерувати автомобілем, як запевняють маститі спортсмени, організатори змагань, діти, які займаються автомоделізмом, отримують ще і радість від занять улюбленою, корисною справою, яка у майбутньому їм може принести величезну користь. Це захоплення допомагає розвивати у дитини посидючість, терпіння, стабілізує її, групує, допомагає знайти правильне рішення в екстремальній ситуації, а також вчить бути розсудливим, формує справжні чоловічі якості.

Третій заключний тур чемпіонату після Миколаєва і Хмельницького завершився у Харкові й зібрав 46 учасників у віці від 8 до 43 років з Одеси, Києва, Нікополя, Дніпропетровська, Хмельницького, Харкова, Донецька і Миколаєва. А 27—29 серпня відбудуться змагання на Кубок України у Києві.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати