Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не очі, а космос!»

У Києві триває виставка на підтримку фотографа Едуарда Кислинського
01 березня, 09:47

Два тигри, припорошені снігом, пильно вдивляються вам в очі. Можна підійти впритул, вивчити погляд темних очей, що контрастують з білою шерстю навколо них — це цілком безпечно, адже йдеться про світлину талановитого фотографа Едуарда Кислинського.

Зараз у київському Центрі сучасного мистецтва М17 триває виставка його робіт, ініційована Національною спілкою фотохудожників України. Виставка називається «ОЧІ в ОЧІ», на кількох десятках знімків — свого роду портрети тварин, як звичних нам мишок і жабок, так і екзотичних слонів, пантер, левів. Для виставки є кілька приводів. По-перше, 27 лютого Едуарду виповнилося 50 років. По-друге, зараз фотограф тяжко хворіє і благодійною виставкою друзі хочуть його підтримати — вподобану роботу можна придбати, кошти підуть на лікування.

У Едуарда Кислинського цікава біографія, він жив у різних країнах, часто поруч або просто серед лісу. Едуард народився у Донецьку, де закінчив школу і почав займатися фотографією. Як розповідають у НСФХУ, там і почав, практично у вісім років, знімати природу. Після школи вступив до лісгосп-технікуму в Тульській області. Там і вирішив серйозніше зайнятися фотографією. Знімав птахів, створив фотоальбом про комах. Потім працював майстром лісу у Костромі і продовжував знімати природу. Відслужив в армії у Німеччині, а після закінчення військової служби повертався додому через Західну Україну, заїхав до друга в Тернопіль і там зустрів свою майбутню дружину. Так і живе у Тернополі майже тридцять років.

ФОТОРЕПОРТАЖ: «Очі в очі»: у Києві відкрилася благодійна фотовиставка-продаж

Фотограф має кілька десятків нагород різних міжнародних конкурсів. Так, його знімок «Майстер карате» з жабкою у химерному стрибку на початку 2010-х років посів призові місця на конкурсах в Україні, Росії, Німеччині, Фінляндії, США, Великобританії. А знімок «Купання лося» 2011-го отримав бронзову медаль салону China International Exhibition of Photography у Китаї. 

«Певно, Едик є одним з кращих фотографів природи у світі, — вважає Микола Іващенко, товариш Едуарда, член правління Національної спілки фотохудожників України. — На виставці ми представили його найвідоміші роботи, що зайняли чимало призових місць. Їх сюжети вкладаються в ідею «очі в очі»: ми дивимося на тварин і бачимо їх погляд. Детальність тут вражає. Одна жінка на виставці сказала: «Не очі, а цілий космос!».

Загалом Едуард знімав в Україні, Росії, Шрі-Ланці, країнах Африки. Найбільше фотографій у нього — саме з рідних місць, наприклад, відома серія з жабками. «Кожну вільну хвилину він йшов до лісу і — знімати, знімати, знімати, — розповідає Микола Іващенко. — У нього є багато портретів тварин, які можна назвати художніми фото. Також Едуард знімав тварин у русі, що дуже важко. Наприклад, на фото, якому присудили третє місце на конкурсі у Китаї, лось весь у бризках. А на цій виставці є знімок лося, коли він якраз скинув роги, — це рідкісний момент».

Більше року Едуард бореться з онкологією. За словами Миколи Іващенка, фотограф сором’язливий, тому довго не розповідав про свою біду. Але коли ситуація стала критичною, звернувся до друзів за допомогою. Спілка фотохудожників зібрала і передала йому певні кошти, а тепер організувала виставку. Люди купують світлини, хтось просто переказує гроші на банківський рахунок. «Дуже багато людей допомагають Едуарду», — зауважує Микола Іващенко.

Виставка «ОЧІ в ОЧІ» триватиме в М17 до 15 березня.

Ви можете допомогти Едуарду Кислинському, переказавши гроші на картку «Приватбанку». Номери карток:

5168 7423 2299 7176 — для гривневих переказів;

4731 2196 0002 3091 — для переказів у доларах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати