Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Остаточне повернення!»

У Донецькому національному університеті встановили погруддя Василя Стуса
03 вересня, 15:55

4 вересня виповнюється 34 роки від дня смерті українського поета та громадського діяча Василя Стуса. До цієї дати Донецький національний університет, який гордо носить ім’я літератора та дисидента, відкрив у своєму головному корпусі погруддя Василя Стуса. Ініціатива встановлення скульптури належить викладачам і студентам філологічного факультету. Саме на фасаді їхнього корпусу ще в Донецьку був розташований барельєф на честь легендарного випускника. Але його зняли, щойно до вишу зайшли бойовики. Тепер, як кажуть у ДонНУ, Стус повернувся в стіни рідної alma mater у бронзовому погрудді.

«Ми послідовні в своїх діях. У 2016 році колектив університету прийняв рішення носити ім’я незламного поета, Героя України Василя Стуса. Ми шукали майстра, який зумів би увіковічнити поета в університеті й звернули увагу на скульптора, автора великого пам’ятника Василю Стусу у Вінниці на однойменній площі Анатолія Бурдейного. Він залюбки погодився зробити таку скульптуру. Вартість робіт у сумі 40 тисяч гривень оплатила незалежна профспілка університету, — відзначає ректор ДонНУ імені Василя Стуса Роман ГРИНЮК. — Відкриття погруддя Василя Стуса в стінах нашого університету — це знакова подія. Барельєф на його честь довгий час був розташований на фасаді корпусу філологічного факультету, що в Донецьку. І ще до війни в нас виникали ідеї про встановлення на території університету пам’ятника. Але, на жаль, політична кон’юнктура завадила реалізувати цей задум. Хоча в Донецьку він мав підтримку, і я сподіваюся, що настане час і ми її його таки реалізуємо».

Відкривали погруддя Василя Стуса в урочистій атмосфері. Скульптуру розташували на спеціальному постаменті, який прикрашає відома цитата поета: «Народе мій, до тебе я ще верну...». Під час урочистостей викладачі згадували про зв’язок Василя Стуса та Донецького національного університету, про те, як вшановували пам’ять поета в Донецьку, розповідали про плани увічнення імені Стуса після вигнання окупаційних військ із Донбасу.

«У ці дні мимоволі пригадуються події 2001 року, коли на корпусі філологічного факультету була відкрита меморіальна дошка на честь Стуса. Відтоді корпус філологічного факультету став місцем зібрань і у вересневі теплі дні, і в холодні січневі, — пригадує завідувачка кафедри теорії та історії української і світової літератури ДонНУ імені Василя Стуса Віра ПРОСАЛОВА. — У 2014 році, коли корпус філологічного університету та інші приміщення були захоплені, найбільшу лють у бойовиків викликала присутність поета в університеті. Тоді ще в.о. ректора Баришников заявив, що необхідно прибрати це все і негайно. Зрештою меморіальна дошка була демонтована... Сьогоднішній захід — це остаточне повернення Василя Стуса, це відновлення його пам’яті і це ще одне підтвердження, що університетська родина шанує своїх випускників».

На завершення урочистостей студенти читали поезію Василя Стуса та закликали своїх однолітків жити за законами совісті, які сповідував поет, чиє ім’я зобов’язує.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати