Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поява повелителя карми

02 серпня, 00:00

У серпні нашу країну відвідає найвідоміший вчитель тибетського буддизму Кармапа Трінлей Тхайє Дордже.

Кармапами з XII століття називаються голови однієї з найстаріших тибетських шкіл Карма Каг’ю. Утім, було б правильніше говорити про Кармапа в однині — згідно з тибетськими уявленнями, увесь цей час (тобто практично 900 років) Карма Каг’ю керує одна особа, один Кармапа, який після смерті щоразу свідомо перероджується в новому людському тілі. Саме Кармапа був першим свідомо переродженим ламою Тибету, за що його називають королем йогів і повелителем карми.

У Тибеті Кармапа не живе з 1959 року, коли ця країна втратила свою фактичну незалежність. Тодішній XVI Кармапа залишив свою рідну країну, що була одним із небагатьох основ буддизму, що залишилися в світі, і вирушив до Індії. Відтоді там розташована резиденція Кармапів, як і резиденція Далай-лами.

XVII Кармапа, який прямує до нас, з’явився на світ у тибетській столиці — Лхасі — в 1983 році. У 1994 році його визнав новим втіленням Кармапи другий за значенням вчитель школи Карма Каг’ю Шамарпи, який був найближчим учнем Кармапи попереднього. До Тибету Кармапа не їздить (позначаються напружені відносини з китайською владою), приймає паломників у своїй резиденції в Калімпонгу. Та оскільки його учні живуть у 51-й країні світу, то, починаючи з 2000 року, Кармапа сам досить активно подорожує, відвідуючи країни Європи та США. Ось і до Києва Тхайє Дордже приїде з німецького Касселя.

Сама школа Карма Каг’ю, головою якої є Кармапа, була заснована в XI столітті і сьогодні вона дуже добре відома за межами Тибету — здебільшого завдяки зусиллям датчанина Лами Оле Нідала. В Україні працюють 15 медитаційних центрів, заснованих учнями Нідала, а, отже, й Кармапи. Але якщо Нідал відвідує Україну щорічно, то Кармапа робить це вперше. До речі, це буде перший візит Кармапи на пострадянську територію, тому його можна виправдано назвати історичним.

У Києві Кармапа даватиме повчання 2 і 3 серпня в Національному палаці «Україна». Програма першого дня повчання розрахована не тільки на буддистів — Його Святість пояснюватиме всім присутнім на лекції, що таке Обітниця Бодхісаттви та буддійський Притулок. Йдеться про центральні аспекти буддійської релігійності — обіцянки присвятити своє життя в ім’я досягнення всіма живими істотами Пробудження й оголошення своїми вищими цінностями Будди, Дхарми і Сангхи (буддійського співтовариства). Чи давати цю Обітницю Кармапі, який сам вважається великим Бодхісаттво, і чи приймати в нього Притулок — особиста справа кожного присутнього, але можливість таку матимуть усі. Наступного дня Кармапа даватиме Посвячення Марпи, благословення першого вчителя лінії Каг’ю в Тибеті, що становитиме інтерес, мабуть, лише для тих, хто вже є буддистами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати