Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Дніпрі про історію України розповідають... хрестики

Унікальні експонати представили в Музеї українського живопису
18 вересня, 09:51
ФОТО МУЗЕЮ УКРАЇНСЬКОГО ЖИВОПИСУ

За кожним хрестиком стоїть людина, яка його загубила, а також маловідомі факти про регіон, етнічну історію наших земель та населення. Доторкнутися до цієї маловідомої історії можна в Дніпрі в Музеї українського живопису. Саме там представили виставку унікальних експонатів із фондів Музею хреста — «Хрести України: Схід» й «Хрести України: Надпоріжжя».

Експозиція двох виставок налічує приблизно дві тисячі експонатів: хрестики, хрестоподібні підвіски, медальйони, іконки. Впродовж багатьох років несе свій просвітницьких хрест, збирає та досліджує це диво фахівець із ставрографії, історик, засновник і директор єдиного в Україні Музею хреста Віктор ВЕКЛЕНКО. Він добре знайомий читачам газети «День», у одному з інтерв’ю пан Віктор розповідав про унікальну колекцію Музею хреста, про еволюцію та збереження символу віри в Україні (див. № 2 від 10 січня 2014 року).

Сьогодні ж на виставці в Дніпрі хрестики з кількох регіонів України. Багато з цих експонатів знайшли не в похованнях. Це просто загублені предмети: кілька століть тому людина загубила свій хрестик, а нині його знайшли і почали досліджувати.

«Ця виставка унікальна. В нашому місті, а не кажучи вже про всю Україну, такого не робилося. Одночасно ми презентуємо дві виставки. По-перше, «Хрести України: Надпоріжжя» — це наша Дніпропетровщина, місто Дніпро, його околиці. А по-друге, «Хрести України: Схід» — Донеччина та Луганщина. Кожен хрестик — це свідок людини, яка жила на тій чи іншій території: це й запорізькі козаки, мешканці Слобожанщини, Центральної України. А ще тут — хрести-прикраси, які пом’якшують певною мірою жорстку релігійну картину. Презентуємо до 30% експонатів Музею хреста», — розповів Віктор Векленко.

Як же з’явилася ця унікальна колекція? Пан Віктор зазначає, що перші експонати з’явилися понад 10 років тому: щось дарували, але чимало доводилося купувати. Зараз майже не щодня у Віктора Векленка — відкриття, новий хрестик або нагрудна прикраса в колекції. Нині у виставці охоплені всі області України, але деякі регіони представлені слабко. Тому історик мріє зібрати пристойну колекцію по кожному куточку нашої країни.

«Наша Дніпропетровщина представлена як знахідками епохи Русі — Великого князівства Литовського, так і козацької й післякозацької доби. Найдавнішими в плані ставрографії є хрестики з Ігрені. Чи належать вони до предметів обігу русичів часів князювання Володимира і Ярослава, чи належали вони нашим пращурам того періоду, коли землі Русі увійшли до складу Литви — питання відкрите. Але те, що на Ігренському півострові була певна кількість невеликих поселень, є доведеним фактом, який підтверджується експонатами Музею хреста», — розповідають у Музеї українського живопису.

На думку експертів, подібні експонати допомагають нам не втратити історію.

«Розумієте, навіть глибоко віруючі українці не завжди переймаються символікою хрестиків. Ще немовлятами ми проходимо обряд хрещення, в дорослому віці — ходимо до церкви. Водночас віримо забобонам. Але глибше ніхто не копає, якщо можна так висловитися. Я ніколи й не здогадувалася, що кожен рубчик на хрестику може щось означати, нести смислове навантаження. Нинішня виставка — це справжнє відкриття», — ділиться враженнями відвідувачка музею, мешканка Дніпра Вікторія Петленко.

У Дніпрі виставка працюватиме до 26 вересня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати