Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Забута війна»

У Римі триває фотовиставка, присвячена війні на сході України
13 листопада, 10:29
ФОТО НАДАНО МІКЕЛЕ ЧІРІЛЛО

«Я знімаю в жанрі документального фото і відео. Для мене фотографія — це спосіб розповісти історії, присвячені питанням прав людини, ідентичності, сучасним геополітичним змінам, історії національних меншин, конфліктів і маргінальності», — так розповідає про себе незалежний італійський фотограф Мікеле ЧІРІЛЛО. Попри молодий вік, у його портфоліо світлини із конфліктних територій Боснії і Герцеговини, Курдистану, Марокко, Танзанії, Кіпру. Він же лауреат престижних міжнародних премій і фотоконкурсів. 

Фотографії, зроблені на сході України у березні 2017 року, неодноразово публікувалися у відомих італійських і європейських виданнях. Зараз ці світлини можна побачити у галереї Numen Art Space, що в самому центрі Рима.

«Ще з 2013 року я з цікавістю стежив за всіма подіями, які відбувалися в Україні. Конфлікт на сході України викликає багато запитань, на які вже давно мали б бути відповіді. Це перша війна в сучасній Європі? Тоді чому тут не називають речі своїми іменами? Що сталося з Мінськими домовленостями 2014 року, які обіцяли перемир’я? — зауважує Мікеле Чірілло. — Однак коли завдяки допомозі групи ініціативних волонтерів мені вдалося потрапити на Донбас, кількість запитань лише збільшувалася. Мене вразила атмосфера відчуження, страждання, спустошеність цих місць. Саме тому я вирішив не шукати відповіді, а навпаки — привезти додому якнайбільше нових приводів для роздумів, які б викликали інтерес і привернули б увагу громадськості до всього того, що відбувається в Україні».

На цих 12 світлинах є все — знищені села, понівечена природа, зброя. Але головний об’єкт виставки — це звичайне життя під час війни, звичайні перехожі, яким судилося стати свідками цих подій.

Фотограф зізнається, що навіть після подорожі в Україну не зовсім зрозумів, хто винен у цій війні і хто відповідатиме за наслідки. На його думку, стратегія Росії — паралізувати Україну, тримаючи весь час у напрузі східні території. Крім того, Мікеле Чірілло дивується загальній витримці України, яка під час війни продовжує працювати над системними реформами для культурного і політичного прогресу.

Виставка «Забута війна» відбувається за підтримки Посольства України в Італії і триватиме до 21 листопада. Разом із роботами італійського фотографа в галереї Numen Art Space також представлено світлини відомого українського проекту «Якби не війна», які до цього демонстрували в Мілані. Нагадаємо, що «Якби не війна» — це масштабний проект авторства шести волонтерів, які доглядали за пораненими у Київському військовому госпіталі. Ці світлини також планують показати і в інших італійських містах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати