Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Пантелеймон Куліш – 200 років»

Пам’ять видатного українця відзначать циклом міжнародних конференцій
24 січня, 16:14

«Я не поет і не історик, ні! / Я — піонер з сокирою важкою: / Терен колючий в рідній стороні / Вирубую трудящою рукою», — так в одному з віршів характеризує себе Пантелеймон Куліш. Перекладач Біблії, автор першої фонетичної абетки для української мови, засновник історичного роману в нашій літературі — це лише невелика частина здобутків Великого Українця, 200-річчя з Дня народження якого ми святкуємо цьогоріч (зокрема, газета «День» оголосила 2019-й роком Куліша).

Одним із заходів для відзначення цієї пам’ятної дати є цикл міжнародних конференцій «Пантелеймон Куліш — 200 років», які відбудуться у Львові («Пантелеймон Куліш: класик на терезах історії», 16—18 травня), Сумах («Між хутором і світом: культурницька місія Пантелеймона Куліша», 19—21 вересня) та Києві й Ніжині («Пантелеймон Куліш у культурному та інтелектуальному просторі України», 2—5 жовтня). «Із Сум вирушимо до Воронежа й Шостки, із Ніжина — до Борзни і музею Куліша в «Ганниній Пустині», — зазначає старший науковий співробітник відділу рукописних фондів і текстології Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, ад’юнкт Університету Монаша Олесь ФЕДОРУК.

Заявка однієї доповіді дає змогу взяти участь в усіх конференціях. Для виступу у Львові вона має бути подана до 31 березня, у решті міст — до 30 червня. Деталі у Facebook-групі «Пантелеймон Куліш — 200 років».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати