Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У боротьбі з олігархами треба спиратися на підприємців

Олігархономіка вже вичерпала свій незначний ресурс і входить у фазу архаїчності, неконкурентоспроможності і банкрутства
21 грудня, 14:14

     Дивлячись на телевізійні одкровення, я ловлю себе на думці, що нас привели на гру спритних олігархічних наперсточників, які хочуть скинути діючого і вштовхнути на посаду президента нового актора чи боксера (в запасі знаходиться  Кличко-2), якого як маріонетку будуть смикати за мотузки відомі ляльководи. Усі фінансові барони (окрім, звичайно, Коломойського, що випав з їхньої гри) зрозуміли, що чинний головнокомандувач не відповідає посадовим вимогам, має свого власного патрона і до того ж став незговірливим з небожителями. Вони і за нового глави держави осідлали економіко-політичного коня, у них високі прирости майна без модернізації своїх підприємств та політичні впливи на уряд і національних регуляторів. До того ж донецький верховод поставив на коліна усю країну, встановивши захмарні ціни на свою продукцію і захистивши у судах правомірність різних Амстердамів + і Роттердамів+. Олігархічних магнатів також лякають непередбачувані рішення РНБОУ, яка починає замінювати правоохоронні органи. Здається, що вони вже об’єдналися на цій платформі проти Зеленського. До того ж закон про деолігархізацію у тому вигляді, що проголосований парламентом, може негативно вплинути на фінансовий стан олігархічних холдингів, які в більшості мають прострочені борги, як в середині держави, так і за кордоном. От чому вони й викинули гору компромату на Слуг на своїх каналах. Хоча загальний план ще не прийнятий або ми його не знаємо, Ахметов явно хоче бути лідером у процесі політичного знищення Зеленського. 

     Окрім того, також Ахметов і Пінчук очманіли від нахабних, наполегливих, нахрапистих пігмеїв (за висловом О. де Бальзака) під куполом, які за два з половиною роки, відведені їм, ще зможуть догори дригом поставити нашу державу, виконати програму «усе на продаж» і познущатися над законодавством і Конституцією. Виношуються також плани пролонгування перебування нардепів при владі, що також потрібно Зеленському. Думаю, що у товаристві «зелених» йде пошук правових підстав подовження термінів і для депутатів (впевнений, що майже усі вони проголосують «за»), і для президента.

      Можна сказати, що перед нами розгортається один з двох політичних устроїв: фінансові барони хочуть продовжити існування олігархічної «республіки» з маріонетковим президентом (як зараз), а останній хоче більше влади собі з придушенням опозиції, концентрацією у своїх руках державно-монархічних функцій та подовженням строків владарювання.  І при цьому чинний глава держави не може не розвалити  інститути держави та не обмежити свободи громадян.

     Політичний вплив і сила олігархів є слабшою, ніж була за Януковича і Порошенка. Прибрана імперія Коломойського та й уся  економіка, завдяки їх пануванню, прискорено розвалюється (і цей процес - об’єктивний). Тому  продовження існування олігархічної республіки вкрай проблематичне.

Ще раз стверджую, що олігархічна економіка  вже вичерпала свій незначний ресурс і входить у фазу архаїчності, неконкурентоспроможності і банкрутства.

Подальше відновлення  доходів фінансових магнатів стане можливим лише при новому витку зростання цін на їх продукцію та наданню нових пільг в оподаткуванні і банківському кредитуванні їх корпорацій. І ці сприяння олігархам  будуть зроблені за рахунок зменшення ресурсів усієї економіки. Тому у випадку перемоги фінансових баронів у протистоянні з Зеленським (і Коломойським) відбудеться нове занурення економіки у безодню злиднів і деградації.

     Отже, жодний з двох варіантів розв’язання вузла політичного протистояння не допоможе відновити демократичну державу та вивести із провалля національну економіку.  Президент або має розпустити парламент, обрати новий, який буде реальним  представництвом  народу, і паралельно обмежити свій адміністративний вплив на усі гілки влади, передавши контрольні функції Верховній Раді. Або сам має відійти від влади самодержця, яку він запровадив, і запропонувати Верховній Раді прийняти нові законодавчі акти, які приведуть нас до реальної парламентської республіки.

     На які політичні сили зможе спиратися український президент у процесі трансформування політичної системи? На жаль,  як і Кучма та Ющенко до нього, Зеленський не зрозумів, що у боротьбі з олігархами треба спиратися на підприємців. Олігархи цілеспрямовано придушують своїх економічних антиподів і політичних опонентів з малого і середнього бізнесу. Нагадаю, що рушіями усіх демократичних революцій у світі були саме підприємці. Тому останні лише шкодять новітнім феодалам. Поки що Зеленський продовжує політику придушення МСБ. Якщо так продовжиться, то  він і далі дрейфуватиме у бік авторитаризму, а трансформації відбудуться без нього.

Володимир ЛАНОВИЙ, екс-міністр економіки України

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати