Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Київський фінал: погляд з-за океану

22 травня, 10:11

Напередодні фіналу Ліги чемпіонів у КМДА запевняють, що інформація про масову здачу квитків вболівальниками «Реала», логістичні проблеми перельоту й завищені ціни на оренду житла – це все, мовляв, фейки.

Утім, західні ЗМІ, наводячи відповідні факти і коментарі фанатів, вважають інакше. Пише про це не тільки європейські видання. Особливу увагу київському фіналу, як не дивно, приділяє і американська преса.

«У МЕНЕ ВСЕ ВИЙШЛО, ЩОБ У ФІНАЛІ ПОБАЧИТИ МОЮ КОМАНДУ, І РАПТОМ ТУТ ТАКЕ…»

У статті «Фінал Ліги чемпіонів у проблемному Києві. Як щодо Нью-Йорка?», опублікованій у New York Times, журналіст Рорі Сміт розповідає про американську вболівальницю «Реала» Марію, мешканку Маямі, яка вирішила дібратися до столиці України, щоб підтримати улюблену команду.

3 травня, наступного дня після того, як «Реал» здолав у півфіналі «Баварію, Марія через інтернет забронювала квартиру в Києві, заплативши за додаткову ніч, і купила квитки на матч і літак.

4 травня вона побачила в Твіттері, що вболівальники масово відмовляються від резервування житла в українській столиці. Марія подзвонила в онлайн-компанію, через яку бронювала квартиру, щоб упевнитися, що з її замовленням усе в порядку. Але у підсумку з'ясувалося: бронь була скасована начебто через неправильне оформлення.

За її словами, квартира знову з'явилася в оголошенні, але оренда коштувала вже в п'ять разів більше. Онлайн-компанія запропонувала Марії доплатити різницю, але було пізно: хтось встиг зняти житло за завищеною ціною.

У дівчини були на руках квитки на матч і літак, але виявилося, що їй ніде зупинитися в Києві, а на той час усі доступні апартаменти в місті були заброньовані. «Я відчувала, ніби земля йде з-під ніг. У мене все вийшло, щоб у фіналі побачити мою команду, і раптом тут таке…», – розповідає Марія.

Але все ж таки її проблема вирішилася. Один український журналіст дізнався про цю історію, зв'язався з Марією й запропонував їй та її друзям зупинитися у нього безкоштовно.

«Перемога «Реала» затьмарить усі труднощі, що виникли у Марії з квартирою в Києві. Але її історія та тисячі подібних підвищують ймовірність того, що колись фінали Ліги чемпіонів будуть проводити ближче до Маямі», – пише автор статті Рорі Сміт.

Він підкреслює, що кияни були так приголомшені ситуацією, яка виникла на ринку житла, що почали активно створювати групи у Фейсбуці, пропонуючи безкоштовні апартаменти для уболівальників «Реала» і «Ліверпуля».

«Звичайно, ця доброта не залишилася непоміченою, але є й інша проблема – занадто важкий шлях до Києва. Логістика дуже складна, багато хто намагається знайти вихід, вирішивши летіти через Мінськ, а потім подорожувати по суші або навіть через Донецьк, де все ще йдуть періодичні бої між українською армією і проросійськими сепаратистами», – зазначає американський журналіст.

«ВОЧЕВИДЬ, КОЛИ ОБИРАЛИ МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ ФІНАЛУ, ПРО ВБОЛІВАЛЬНИКІВ НЕ ПОДУМАЛИ»

А у статті Дермота Коррігана «Ціни квитків на фінал Ліги чемпіонів і готельне фіаско – головний біль для уболівальників» на сайті американського ESPN розповідається про фаната «Реала» Серхіо, який разом з друзями вирушив до Києва.

«Вийшла ціла пригода для нас п'ятьох – майже тиждень у дорозі, просто жахіття, абсолютне божевілля, але ми доберемося», – розповідає Серхіо. Вони летять спочатку до Стамбула, потім до Одеси, де збираються орендувати автомобіль, щоб доїхати до Києва.

«Одеса – частина України, тому нам не потрібно перетинати кордони. Це – єдине місце в Україні, куди можна прилетіти й орендувати автомобіль», – говорить Серхіо, підкреслюючи, що багато вболівальників хотіли б побувати на фіналі Ліги чемпіонів, але витрати на переліт для них непосильні.

«Мене трохи турбує те, що багато фанатів «Реала», які виграли квитки на гру в лотереї, повернули їх або продали через інтернет. Можливо, в нашому секторі стадіону будуть вболівальники «Ліверпуля». Британці готові платити більше за всіх», – тривожиться Серхіо.

На транспортній проблемі акцентує й прес-секретар мадридського клубу Хайме Валеро. За його словами, пошуки способів, як дістатися до української столиці, почалися задовго до того, як «Реал» пройшов «Баварію».

«Логістика дуже складна. Так, якщо люди хочуть туди потрапити, вони знайдуть можливості. Деякі навіть купують квитки й резервують апартаменти ще на початку сезону. Але київський фінал – це якесь божевілля. Два наших співробітника летять з Мадрида до Вільнюса, потім їдуть на кордон з Білоруссю, там вони стоять три години, щоб отримати візу й доїхати до Мінська. Звідти летять до Києва. Неймовірно. Вочевидь, коли обирали місце проведення фіналу, про вболівальників не подумали», – обурюється Валеро.

«Найдешевший спосіб дістатися з Мадрида до Києва – це чартерні рейси вартістю близько 1000 євро, в той час як серйозні політичні та соціальні проблеми в Україні роблять поїздки більш складними, ніж на фіналах у Лісабоні в 2014 році, в Мілані в 2016-му і торішньому в Кардіффі», – зазначає автор статті Дермот Корріган.

Він підкреслює: спальні місця в Києві рекламуються за 2000 євро і вже багато випадків, коли люди думали, що забронювали апартаменти, а потім дізнавалися, що замовлення скасовано, і незабаром це житло знову з'являлося на сайті за завищеною ціною.

«Залишається сподіватися, що в нічний час не буде ніяких проблем, і що вболівальники обох клубів зможуть потрапити на гру й підняти настрій своїм команди. Для деяких, хто вирушив до Києва, додаткові проблеми і труднощі зроблять цей досвід ще більш корисним. Однак, як ясно дав зрозуміти глава УЄФА Чеферін, вибір Києва для фіналу, схоже, був не найкращою ідеєю», – резюмує Корріган.

БІЛЬШЕ ТАКОГО НЕ БУДЕ

Українська столиця стала останнім містом, який проведе вирішальний поєдинок Ліги чемпіонів без відбору. Мадрид, який виграв боротьбу у Баку за фінал-2019, повинен був надати детальне досьє, що описує готельну індустрію міста. Досьє мають надати й Лісабон зі Стамбулом, які претендують на фінал-2020.

В УЄФА констатують: міста, де уболівальникам доводилося б ночувати в гаражах, більше обиратися не будуть.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати