Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

По чиїх нотах?

Нинішня політична «тусовка» віддала перевагу джаз-фестивалю російського олігарха, а не пісням українських бійців
01 липня, 19:06

Не секрет, що окупація України розпочалась з гуманітарної сфери. І не лише з підручників чи книг. Тривалий час Україна не могла вибратись з лещат російських телеканалів (які на початку 90-х були центральними!), російського радіо та російського шоу-бізнесу з його «два кусочика колбаски», Кіркоровими, «ласковыми» Басковими, Галкіними та іншими носіями примітивного, але доступного для плебсу вірусу замаскованої російської пропаганди. Ми ковтали цю наживку легко, «по-братскі». Тупіли, розчинялись, зрештою втрачаючи власну ідентичність ще не встигнувши її відродити.

Що ми маємо зараз?

Поїхати на джаз-фестиваль - це, безумовно, не купити квитки на Растогруєва чи Руспутіну. Це вам не «балалайка-зараза». Тим більше, коли це фестиваль міжнародний і проводиться у Львові. Більш того, фестиваль, який визнаний The Guardian одним із найкращий джазових фестивалів Європи. Мова йдеться про відомий культурний захід Leopolis Jazz Fest, який вже 9-й рік поспіль був проведений в останні дні червня. Що правда так називатись він став порівняно недавно. До 2017 року він називався Alfa Jazz Fest. Чому?

Вся справа в тому, що перше слово, як перша літера грецького АЛФАвіту, видавала в ньому Alfa Group «Альфа-банк». Саме ця організація і є з 2011-го року головним титульним спонсором згаданого заходу. До війни на цей факт мало хто звертав увагу. Але після початку війни багато кого цей нюанс обурив, адже саме за Alfa Group «Альфа-банк» стоїть колишній львів’янин, а тепер російський олігарх пан Михайло Фрідман. І саме він є засновником фестивалю.

Як наслідок, після протестів активістів, було прийнято рішення перейменувати захід на більш нейтральну назву - Leopolis Jazz Fest. Головними спонсорами тепер начебто виступають інші компанії. Безумовно, важко повірити, що тепер вже Leopolis Jazz Fest залишився без грошей його засновника. Так саме як і команда, яка залишилась тою ж самою. Але питання навіть не в цьому… Питання в контрастах і виборі.

Адже не оминули увагою фестиваль «наджазований» (саме так він підписався у себе в інстаграмі) мер Львова Андрій Садовий, відвідало фестиваль подружжя генпрокурора Юрія Луценка, Борис Ложкін, Микола Мартиненко, а також голова Офісу президента Андрій Богдан. Також вирішив послухати джаз вже колишній президент України Петро Порошенко з дружиною. Наші політики дуже полюбляють джаз. Навіть коли, по свідченням очевидців, нудьгують на своїх зайнятих місцях при виступі виконавців. 

В той же час на Дніпропетровщині проводився інший захід – «Пісні, народжені в АТО», який не привернув такої уваги нашої сучасної української політичної «тусовки». Тут не почути було і іменитих співаків та музикантів. Тут можна було лише послухати бійців. З їхніми думками, спогадами і біллю. Сама його назва щемить серце і натякає на відповідальність. Втомився від війни? Струни солдатської гітари занадто сумні? Гадаєш краще послухати саксофон під «дудку» російського олігарха хоч і родом з України? Ну тоді прийде час і будеш слухати «балалайку», яка грає по чужим нотам.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати