Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як Україна виграла ЧС-2018

Російський телевізор та інша інформаційна обслуга перетворили хорватського футболіста Віду на культову постать
13 липня, 13:09
ДОМАГОЙ ВІДА З ДІТЬМИ ФУТБОЛІСТІВ ХОРВАТСЬКОЇ ЗБІРНОЇ ПІСЛЯ ПЕРЕМОГИ НАД ЗБІРНОЮ АНГЛІЇ / ФОТО РЕЙТЕР

У програмі «Право голоса» від 10.07.2018 на телеканалі ТВЦ ведучий Роман Бабаян запустив голосування серед глядачів, яким запропонував відповісти на запитання: «Чи приймаєте Ви вибачення Хорватії за вигук «Слава Україні!». Наприкінці програми Романа Бабаян показав результати голосування: «ні» — 82%; «так» — 18%. Тобто тій частині росіян, які подивилися програму Романа Бабаяна, було не достатньо вибачень Хорватії за гасло «Слава Україні!». Ймовірно, після перегляду цієї програми для заспокоєння скривджених почуттів глядачам каналу ТВЦ було потрібно щось більше. Можливо, їм було б бажано, аби Хорватія заявила про визнання окупації Криму, або оголосила Україні війну, або взагалі втопилася в Адріатичному морі.

Роман Бабаян назвав тему цього випуску своєї програми: «Україна: політичний психоз». Із цим можна погодитися. Тільки в першому слові треба зазначити іншу країну, ту, в якій телевізор справді влаштував справжній політичний психоз. І події ЧС-2018 цей психоз лише загострили.

Будь-яку подію і явище різні люди сприймають по-різному. Через своє виховання, набір цінностей і установок. Для нормальної дорослої людини веселка — це гарне атмосферне явище. Для дітей — місток, на якому вони колись зустрінуться зі своїми домашніми улюбленцями. А для геєборців веселка — це ненависний символ ЛГБТ.

Коли хорватський футболіст Домагой Віда вперше випустив відео, де він разом із тренером Огнєном Вукоєвичем виголосив «Слава Україні!», це було, ніби ткнути палицею в осине гніздо. Коли він разом з іншим хорватським футболістом Івіцею Оличем опублікував друге відео, де він знову вигукує «Слава Україні!», для російських ЗМІ це стало тим каменем, який спричиняє лавину. Послідовність і наполегливість, з якою Домагой Віда проводить роз’яснювальну і виховну роботу серед населення Росії, можна порівняти із завзяттям, з яким давньоримський політик Катон Старший, щоразу виступаючи в сенаті, повторював: «Карфаген має бути зруйнований!». Домагоя Віду і Катона Старшого розділяють понад 22 століття, і в решті веселий і життєрадісний хорватський футболісат нічим не нагадує суворого римського політика, який боровся проти всіляких вад і розкоші. Спільне у двох цих різних людей лише завзятість і безстрашність.

Попри те, що темою програми Романа Бабаяна на ТВЦ була заявлена Україна, половину ефірного часу обговорювали Хорватію, в якій, як повідомив член ради при президентові Росії з міжнаціональних відносин Богдан Безпалько, «будується держава за зразком ідеології хорватських націоналістів усташів».

Ці два короткі відео, викладені хорватськими футболістами, радикально змінили всю геополітичну картину світу, що її роками вибудовували в російському телевізорі. Домагой Віду став рубежем, віхою в розумінні розкладу сил на планеті і в розумінні структури світового зла. Можна говорити про «довідівську» і «післявідівську» епохи. У «довідівську» епоху в авангарді світового зла йшли пліч-о-пліч США, Англія і Україна. Польща і країни Балтії крокували в другій колоні пекла. Тепер, у «післявідовську» епоху, в лідери сил зла вирвалася Хорватія і поки що нікому не має наміру поступатися своїм зловісним лідерством.

Ведучий Роман Бабаян у зв’язку з цим поділився своїми складними почуттями. «Ніколи не міг навіть уявити собі, що вболіватиму за збірну Англії!» — заявив Бабаян, і обличчя його виражало щирий подив через те, що він має намір вболівати за «англійку», яка завжди «пакостить Росії». Після чого ведучий ТВЦ перейшов до узагальнення: «А тепер всі 140 мільйонів росіян вболіватимуть за англійців». Це було напередодні матчу Хорватія — Англія. З огляду на його результат, футбольний бог виявився глухим до почуттів Бабаяна.

Російський телевізор та інша інформаційна обслуга перетворили хорватського футболіста Віду на культову постать. «Комсомолка» присвятила ціле розслідування етапам його падіння, звернувши особливу увагу на те, як він у 2012 і в 2013 роках випивав по банці пива. У програмі «Право голоса» від 10.07 «експерт» Михайло Шахназаров звернув пильну увагу на зовнішність хорватського футболіста. «Вуду — квазівиродок!» — авторитетно заявив «експерт» Шахназаров, — «він внутрішній виродок і зовнішній виродок!». Після чого перейшов до обговорення одягу і зажадав, аби хорвати змінили свої труси і майки на ті, що до вподоби «експертові» Шахназарову. «ФІФА має ухвалити рішення щодо хорватської форми!» — суворо виніс вирок «експерт» Шахназаров.

Цікавість до одягу в «експертів» програми «Право голоса» мала дещо хворобливий характер. До того ж це стосувалося не лише форми хорватських футболістів, а й опонентів у студії. «Експерт» Богдан Безпалько з самого початку передачі напружено вдивлявся в українця Максима Ялі, який стояв навпроти. До того ж його пильний погляд був спрямований не на обличчя опонента, як це зазвичай буває під час дискусії, а значно нижче, що викликало певне збентеження і цілком виправдане занепокоєння українця, замушуючи його періодично перевіряти стан своїх брюк. Виявляється, Максим Ялі необачно розстебнув піджак і «експерт» Безпалько весь цей час розглядав пряжку на його ремені. На пряжці був зображений герб України, в якому гострозоре око «експерта» Безпалька угледіло якісь ознаки нацизму. Ведучий Роман Бабаян взяв до уваги розвідки свого «експерта» і заявив, що «вивчить питання» і, якщо все підтвердиться, то Максима Ялі більше не запрошуватиме. Ймовірно, після закінчення програми у Максима Ялі відібрали пояс для поглибленого вивчення щодо шкідливої ідеології, і йому довелося підтримувати штани руками.

Значну частину півторагодинного ефіру Роман Бабаян присвятив «доказу» того, що гасло «Слава Україні!» має таке ж саме ідейне наповнення, як і «Хайль Гітлер!». «Ви що, не знаєте, що означає «Слава Україні!» — з обуренням вигукував Бабаян. І одразу ж відповідав, що «це суто нацистське вітання». А заразом і прапор Хорватії звинуватив у тому, що «це прапор усташів».

Дивно, що ніхто у студії ТВЦ не згадав, що триколор, який є офіційним символом Російської Федерації, використовувався як символіка Російською визвольною армією генерала Власова, яка більшу частину Другої світової воювала на боці рейху.

Щодо гасла «Слава Україні!», то воно широко застосовувалося задовго до виникнення Третього рейху, в Українській революції 1917—1921 років. Був період, коли ці слова стали бойовим гаслом націоналістів, але після окупації Криму і військової агресії з боку Росії це гасло стало символом боротьби всієї України за свою незалежність. І жодного націоналістичного, а тим паче нацистського змісту в ньому не залишилося.

Зусиллями російських інформаційних військ можна так зруйнувати свідомість частини росіян, що вони сьогодні вважатимуть фашистами українців, завтра хорватів, післязавтра ще когось, на кого вкаже телевізор. Підсумком цієї істерики стало те, що це гасло «Слава Україні!» почало здобувати величезну популярність у всьому світі і має шанс стати планетарним мемом, який за популярністю можна порівняти з відомим «Но пасаран». Історія цього останнього гасла показова: його «батьки» — французи, які використовували слова «No pasaran!» під час Першої світової, під час битви при Вердені. Потім, після того, як його виголосила Долорес Ібаррурі під час громадянської війни в Іспанії, це гасло стало загальновизнаним антифашистським вітанням.

Ця навколофутбольная історія багато в чому вирішила наперед результати ЧС-2018. Хай би хто переміг у фіналі, політичний переможець вже відомий. Це Україна, чиє гасло з легкої руки хорватських футболістів стало символом опору імперській агресії путінської Росії.

Ігор ЯКОВЕНКО, Москва, спеціально для «Дня»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати