Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Запитання без відповідей, або Хто викладатиме історію у ПолтНТУ

29 вересня, 10:15

Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка (ПолтНТУ) знову в епіцентрі скандалу. На початку місяця на сторінках інтернет-видання «Полтавщина» з'явилася інформація про те, що частина викладачів університету не отримала накази про прийняття на роботу через технічний збій у відділі кадрів (http://poltava.to/news/44164/). У подальшому це призвело до того, що з фахівцями не були укладені угоди на наступний навчальний рік, а дисципліни, які вони викладали (історія України, історія сучасного світу, історія вчень про державу і право та ін.), студентам не виставляють у розклад уже майже місяць.

Як розповів доцент кафедри історії Ігор Гавриленко, нічого не передбачало подібного розвитку подій, оскільки він після закінчення трирічного терміну трудового договору наприкінці серпня цього року написав заяву про укладання контракту на наступний навчальний рік. Викладачі кафедри були впевнені, що з нами продовжать угоди, оскільки в розкладі вже були виставлені заняття, зокрема на 1 вересня.

Однак подальша доля викладачів склалася дещо інакше. За словами Ігоря Гавриленка, 31 серпня лаборант кафедри повідомив, що заяви викладачів не підписані, трудові договори не укладені, тому вони не мають підстав іти проводити заняття.

Своє бачення ситуації Ігор Гавриленко розповів нашому виданню: «8 вересня у ПолтНТУ повинні були відбутися вибори ректора, на яких мали право голосувати всі викладачі університету, п’ятнадцять відсотків студентської ради та десять відсотків технічного персоналу. На формування тих п’ятнадцяти і десяти відсотків адміністрація мала вплив. А от на викладачів ні. Хоча, на мій погляд, ускладнень для ректора і не виникло б, оскільки за останні роки були масово звільнені  досвідчені працівники, що мали активну життєву позицію, зокрема це викладачі архітектурного факультету Артур Ароян, Маргарита Антонець та ін. – після Революції Гідності; проректор Василь Шулик, який підтримував їх; Сергій Глоба – один із засновників полтавського Автомайдану, волонтер; Олексій Северин тощо. Тож остаточний алфавітний список виборців відділ кадрів мусив скласти за сім календарних днів до голосування. Однак «неблагонадійних» викладачів вирішили тримати у  підвішеному стані, коли наші заяви про продовження трудових договорів не були підписані на початок нового навчального року. Зрозуміло, що голосувати за ректора ми не могли. Не знаю, скільки всього науково-педагогічних працівників опинились у такому цікавому становищі, але кафедра історії – практично в повному складі, за винятком її екс-керівника, а нині начальника навчального відділу. А потім 4 вересня в інтернет-виданні «Полтавщина» з’явилася публікація про дивний «технічний збій» з оформленням викладачів ПолтНТУ. На нашу кафедру впали підозри. Цього було достатньо, щоб кафедру історії звинуватили у нелояльності, а викладачів у витоку інформації».

Невизначеність ситуації (заняття у студентів тривають уже третій тиждень, а викладачі кафедри історії у розкладі не бачать своїх предметів) спонукала працівників звернутися за поясненнями спершу до декана гуманітарного факультету, а потім і до першого проректора Богдана Коробка, які не змогли сказати нічого конкретного з цього приводу.

Ігор Гавриленко вирішив, що буде оскаржувати цю ситуацію у судовому порядку: «Мої права порушені, до того ж штучно створені обставини завадили мені брати участь у виборах ректора. Я для себе бачу судовий порядок відновлення порушених прав. Інші двоє викладачів, як мені відомо, судитися не збираються, бо розуміють це так: якщо нас там не хочуть бачити, то навіщо робити зайві рухи».

18 вересня Ігор Миколайович відправив на ім’я ректора В.О. Онищенка запит, у якому поцікавився, чи продовжено з ним трудові відносини і в якій формі та чи здійснюється у першому семестрі 2017-2018 навчального року викладання дисциплін, закріплених за кафедрою історії і якщо так, то хто їх проводить. До цього часу пан Гавриленко так і не отримав відповіді на свої питання.

Як не отримали їх і ми. Під час підготовки матеріалу ми намагалися телефоном зв'язатися із представниками адміністрації вищого навчального закладу, зокрема із першим проректором з науково-педагогічної роботи Богданом Коробком. Втім спочатку нас попросили зателефонувати пізніше, а потім просто не брали слухавку. Однак ми не полишаємо надії почути відповіді на наші запитання.

Богдан ПРОСКУРОВ, Полтава

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати