Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці пройшли вересневі Стусівські читання

04 вересня, 18:44

Уже понад 30 років до дня пам’яті поета-земляка у Вінниці проводять Стусівські читання. З року в рік вони об’єднують усіх, кому не байдужі українська культура та національна ідея: політиків, митців, учителів, письменників, науковців та студентів. Цього року, через дощову погоду, читання відбулися не на майдані імені Василя Стуса, як планувалося, а у холі Вінницької обласної бібліотеки імені Тімірязєва. Упродовж двох години вінницька інтелігенція та студентська молодь згадували про геніального поета, читали його вірші та проводили актуальні паралелі між минувшиною і сьогоденням.

«Щоразу, коли потрапляєш у складну ситуацію, згадуєш Стуса, його геніальні вірші, які домагають пережити душевні переживання і пориви. У них знаходиш пояснення і нинішніх подій, що значить дім, якого начебто немає, як жити далі, коли роз’єднані родини – одні виїхали з Донбасу, а інші залишилися. Стус щодня підказує, що нам робити задля повернення цілісності України, і ми йому безмежно вдячні, – коментує доцент кафедри теорії та історії української і світової літератури Донецького національного університету імені Василя Стуса, поетеса Ніна Урсані. – Коли знесли постамент Василя Стуса з фасаду корпусу філологічного факультету у Донецьку, ми були знервовані і тривожні, але мали привід для гордості за наших студентів, які крадькома несли і класи живі квіти на те місце. Вже тоді стало зрозуміло, що не важливо, чи є там пам’ятник Стусу чи немає, бо пам’ять про нього для студентів ДонНУ не на табличках, а у душі. І колись він таки повернеться на своє рідне місце, у корпус філологічного факультету, український Донбас».

Співробітник бібліотеками імені Тімірязєва Ніна Артапух каже, що навіть коли ім’я великого поета-патріота Василя Стуса вимовлялося пошепки, вінничани вже вшановували його пам’ять і запалювали поминальну свічку у стінах бібліотеки.

«Стусівські читання проводяться багато років, але зараз особливу зацікавленість щодо участі в них проявляє молодь. Для більшості з них Стус став символом духовної незламності й свободи, – зазначає Ніна Артапух. – У сьогоднішніх читаннях беруть студенти з трьох вінницьких вишів. Символічним і значущим є той факт, що випускники педагогічного університету прийшли на вечір пам’яті зі своїми учнями, і тепер вже вони читають вірші Стуса».

Під час вересневих читань лунали не лише вірші Василя Стуса, вінницькі поети запропонували публіці власні ліричні твори, присвячені видатному земляку. Учасники згадували про важку долю Василя Стуса, його життєвий та творчий шлях, цитували його думки про незалежну Україну. На завершення навіть співали пісні, в яких звучали мотиви Стусівської творчості.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати