Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Харківський суддя підтримав позов мисливців-порушників проти Національного парку

11 вересня, 17:29
Фото Олена Соколинська

«Волаюче беззаконня», «безпрецедентний випадок корупції» - так характеризують остаточне рішення Господарського суду Харківської області юристи та громадянські активісти. Близько двох місяців вони підтримували Національний парк Дворічанський, який захищався від позову приватного мисливського господарства «Бірюк» і сам подав зустрічний позов на порушення мисливців. 7 вересня суддя Сергій Прохоров, проігнорувавши свідчення про порушення мисливців і громадянські протести екологів, ухвалив рішення на підтримку ДП «Бірюк», за яким стоять впливові регіонали. У Харкові на очах громадськості склалася абсурдна ситуація, коли законне рішення суду заборонило адміністрації Національного парку виконувати закон, а саме - розмічати й охороняти територію парку, виявляти порушення і випадки браконьєрства. Крім того, Національний парк зобов'язали сплатити судові витрати у розмірі 1218 гривень. Зараз адміністрація парку готує апеляцію, а дії судді Сергія Прохорова повинні зацікавити Генеральну Прокуратуру України, вважає адвокат Національного парку Артур Стуліков.

Протистояння мисливського господарства «Бірюка» з Національним парком Дворічанський триває з 2012 року, розповідають в адміністрації парку. Цікаво, що претензії до цього мисливського господарства мають не тільки екологи, але і близько ста місцевих мисливців. На спеціалізованих форумах членів ДП «Бірюк» називають «безпрєдєльщиками», вказують, що очолює господарство впливовий регіонал Дмитро Шенцев, учасник трагічного останнього полювання Євгена Кушнарьова, а основним власником акцій є Віктор Суботін, Генеральний директор заводу «Турбоатом». Говорять і про підтримку господарства з боку голови Харківської обладміністрації Ігоря Райніна. Мабуть, завдяки такому впливовому заступництву діяльність мисливського господарства нерідко виходить за межі закону: представники Національного парку надали до суду документи фіксації численних порушень, вчинених «бірюками». Хоча керівники ДП «Бірюк» запевняють, що упродовж 2015 року не полювали на території парку, Директор Національного парку Максим Височин заявляє і документально підтверджує випадки забороненої рубки дерев у парку взимку 2014-2015 року, браконьєрське вбивство козулі в січні 2015 року, вбивство байбаків , які внесені до Червоної книги Харківської області. Також в області прогримів випадок, коли в лютому 2015 року на одній з вишок господарства на території парку виявили людину зі зброєю, яка представилася єгерем ДП «Бірюк». Але ж навіть перебувати зі зброєю в парку заборонено через близькість військових дій. Заступник директора парку Андрій Тупіков викликав міліцію, стрілка затримали, але пізніше відпустили. При цьому виявилося, що цей «єгер» не числиться в базі даних, посвідчення було підробленим. «Ті факти порушень, які ми виявляли - ми їх фіксували і скрізь про них писали - і в Міністерство екології, в екоінспекцію. При цьому міліція регулярно закриває на них очі!»- Обурений Максим Височин. Тепер на докази «закрив очі» і Господарський суд Харківської області.

«Суддя Прохоров не прийняв докази до відома і навіть не читав їх, - заявляє адвокат Артур Стуліков. - Я не уявляю, як суддя мотивує рішення. Якщо він мотивує його всупереч всім документам, відео та звукозаписам, то ми зобов'язані звернутися до Генеральної прокуратури, щоб його притягнули до кримінальної відповідальності за винесення завідомо неправосудного рішення. Це судове рішення є відвертим нехтуванням закону, як у часи Януковича».

Після безпрецедентного рішення судді активісти скандували «ганьба» і «люстрація». «Ніколи до цього я особисто не була в суді і не мала ні найменшого уявлення про те, наскільки нашій країні життєво необхідна справжня люстрація суддів і справжня суддівська реформа, - коментує подію в Господарському суді громадянський активіст Ганна Геращенко. - Суддя Прохоров, який одержує зарплату, пільги, в майбутньому матиме хорошу пенсію і можливість вести небідне життя за мій рахунок навіть не встав, коли до початку засідання люди заспівали український гімн». Відома громадянська діячка і волонтер Катерина Макаренко закликає продовжувати боротьбу за Національний парк. Рішення Господарського суду не набере чинності, поки буде розглядатися апеляція - її збираються подати упродовж десяти днів.

Олена Соколинська, "День". Фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати