Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лише 10% розробок і винаходів українських вчених впроваджують у широке виробництво

25 квітня, 15:46

Таку думку висловив віце-президент НАН України Антон Наумовець на відкритті виставки наукових досягнень і практичних розробок вітчизняних наукових установ і університетів «Наука — виробництву», яка відбулася в рамках VІ Всеукраїнського фестивалю науки.

На думку пана Наумовця, така ситуація виникла через кілька причин. По-перше, в Україні не створено сприятливого інноваційного клімату, тобто такого, «що спонукає бізнес активно шукати інновації і цим підтримувати свою конкурентоздатність». «Щоб бізнес «ганявся» за інноваційними розробками, потрібна стабільність у державі, тому що інновації — це не швидкі гроші, а справа кількох років чи навіть десятиліть», — пояснює віце-президент НАН України.

По-друге, наголошує він, потрібне відповідне законодавство, яке б забезпечувало підприємцю, який вкладає гроші в інновації, податкові канікули.

Утім, зазначає науковець, деякі винаходи не лише впроваджують, вони ще й мають успіх. «Непогано почали впроваджувати розробки в сфері охорони здоров’я. Наприклад, Донецький фізико-технічний інститут імені О.О. Галкіна розробив чудовий компактний мамограф, вкритий термосенсорами. Коли пацієнт прикладає його до грудей, на екрані ноутбука відразу відображаються дані про розподіл температури. Прилад використовують у Донецьку, і це дало змогу за кілька років у п’ять-десять разів зменшити кількість жінок, які вперше звертаються до лікаря вже із запущеною пухлиною», — розповідає пан Наумовець.

Також він розповів про розроблені науковцем Майєю Вовк прилади для відновлення руху, вони створені для людей, які пережили інсульт чи хворіють на ДЦП. «Ці прилади значно пришвидшують одужання. Виробництво приладу вже впроваджено за заводі «Електронмаш», — підкреслив віце-президент НАН України.

На думку провідного інженера Інституту металофізики Академії наук Ігора Скиби, держава має бути зацікавленою у підтримці вітчизняних інновацій, адже, по-перше, «українські вироби дешевші за іноземні аналоги, а по-друге, таким чином держава зупинить фінансовий відтік за кордон»...

Детальніше читайте в сьогоднішньому номері «Дня».
 

Джерело: «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати