Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Представники українських організацій Росії звернулися до Януковича з проханням ветувати мовний закон

18 липня, 15:02

Нелегітимне ухвалення Верховною Радою України закону про засади державної мовної політики – це крок назад у розбудові і зміцненні української державності, що веде  до роз’єднання суспільства і розколу країни. Про це заявили представники українських організацій Росії у відкритому листі до Президента України Віктора Януковича.

«Пане Президенте, ми згодні з Вами, що треба провести ретельну експертизу закону. Звичайно, краще це було б зробити перед його прийняттям. Пане Президенте, просимо Вас проявити державну мудрість, відхилити цей заснований на скороминущій політичній кон`юнктурі неправедний  і хибний закон, підтвердити відданість українській державі, українській ідеї, українським цінностям, і підтвердити соборність, цілісність України», – йдеться у листі.

На переконання представників українських організацій Росії, «явлена творцями закону турбота про статус російської мови в Україні є надуманою, якщо врахувати статистичні дані щодо засобів масової інформації, друкованої продукції в Україні, реального стану викладання у вищих учбових закладах і т. ін. В національно-культурній, побутовій царинах про утиски російської мови годі говорити, не говорячи вже про не зайве для законодавців порівняння стану російської мови в Україні зі становищем української  мови у Російській Федерації, де вона фактично позбавлена будь-якої державної підтримки, зокрема, в мас-медіа».

3 липня Рада ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком. Він значно зміцнює позицію російської та мов інших національних меншин у регіонах, де їхня чисельність становить 10% і вище. Його було ухвалено 248 голосами. Опозиція заявила, що закон ухвалено з порушеннями.  

Джерело: Радіо Свобода

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати