Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Голова СБУ побував на Закарпатті на круглому столі щодо Карпатської України

14 березня, 16:12
Фото В. Петрової

У вівторок, 14 березня, в Ужгородському національному університеті відбувся круглий стіл на тему «Карпатська Україна 1938-1939 років – етап становлення української державності в XX столітті» за участі науковців, експертів та представників громадськості з нагоди 78-ї річниці утворення Карпатської України. У його роботі взяв участь і голова Служби безпеки України Василь Грицак.

 «78 років тому тут відбулися надзвичайно сильні за своєю значимістю події, які часто порівнюють із боєм під Крутами, – зазначив Василь Грицак. – 15 березня оголошено про створення Карпатської України. Але сусідня держава, якій не подобався такий розвиток подій, була готова атакувати. Закарпатці не мали важкого озброєння, техніки, але вони вийшли на Красне Поле, щоб захистити український вибір. На жаль, ми бачимо чітку паралель між подіями 1938-39 років із тим, що відбувається зараз. Ми знову змушені боронити рідний край». Учасники круглого столу вшанували хвилиною мовчання полеглих героїв, які віддали своє життя за боротьбі за свободу України як у 1939 році, так і в неоголошеній війні з Росією у наші дні.

Керівник спецслужби вручив подяки очолюваного ним відомства кандидату історичних наук Івану Чаварзі, який передав в архів СБУ власноручно переписану ним кримінальну справу Президента Карпатської України Августина Волошина, котра нині зберігається в архівах ФСБ, та керівнику редакційно-видавничої групи «Реабілітовані історією» Олексію Корсуну. Начальник управління СБУ в Закарпатській області Олег Воєводін передав подяку ректору університету Володимиру Смоланці за активну громадянську позицію і формування патріотизму молоді.

Свої наукові розвідки на круглому столі виголосили професори УжНУ Сергій Федака і Микола Вегеш, керівник редакційно-видавничої групи «Реабілітовані історією» Олексій Корсун, кандидат історичних наук Іван Чаварга, голова військово-патріотичної організації «Карпатська Січ» Тарас Деяк, керівник архіву УСБУ у Закарпатській області Олександр Рішко.

Василь ІЛЬНИЦЬКИЙ, Ужгород

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати