Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові відбудеться Фестиваль давньої музики

14 червня, 09:22
Фото з відкритих джерел

Це вже 14-й за ліком такий захід (до речі: єдиний  в Україні), де на високому професійному рівні представляють давню (вокальну та  інструментальну, церковну і світську, оперну та ораторійну) музику європейських країн.

Цьогорічний фестиваль присвячений пам'яті його засновника та мистецького керівника – музикознавця, композитора та громадського діяча Романа Стельмащука, який відійшов у Засвіти минулого року. До міста Лева приїдуть виконавці зі Швейцарії, Польщі, Росії, Німеччини та України, які у різні роки співпрацювали з фестивалем та львівським музичним середовищем. Розпочнеться форум 17 червня і триватиме до кінця місяця.

Фестиваль давньої музики веде відлік з 2003-го, й упродовж цих років у ньому брали участь виконавці зі Швеції, Швейцарії, Італії, Австрії, Німеччини, Великої Британії, Нідерландів, Чилі, США, Угорщини, Чехії, Словаччини, Польщі, Литви, Росії та Білорусі.  Звичайно ж – з України. Важливо, що знавці давньої музики не лише виступають у концертах, а й проводять курси майстерності, що, поза сумнівом, сприяє розвиткові історично обізнаного виконавства в Україні.

Мистецький світ фестивалю сформували його тематичні сесії. Форум перебігав  під гаслами «Львів-750», «З часів Речі Посполитої», «З часів Гетьманщини», «Музичний Львів і спадщина Габсбурґів», «Слідами Львівської лютневої табулятури», «Похвала Музиці, або Львівська Цециліада», «З-над берегів Дунаю»…

XIV Фестиваль давньої музики  розпочнеться у залі ім. Станіслава Людкевича Львівської філармонії «Концертом-присвятою». У програмі – твори Антоніо Вівальді, Вольфганга Амадея Моцарта і Йоганна Себастьяна Баха.

Далі в афіші – музика Франца Ксавера Моцарта, ретроспектива австрійської органної музики від бароко до романтизму, вечори «Музика з повітря і дихання», «Музика тихого моменту», «Клавірна історія однієї дружби»,  TERRA INCOGNITA, «Червона книга чорної мадонни», ARS ARRANGEMENT, «Лютневі пісні, Павани і Ґальярди для п’яти віол Джона Дауленда» тощо.

Одне слово, це варто і послухати, і побачити.

Локації фестивалю – Львівська філармонія, Будинок органної та камерної музики, храм Святого Лазаря.

Захід відбувається за сприяння департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації,
управління культури Львівської міськради, Львівської музичної академії ім. Миколи Лисенка, Львівського осередку Національної спілки композиторів України та Мистецького об’єднання  «Дзиґа».

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати