Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

США в найближчі півтора року хочуть провести три випробування гіперзвукових ракет наземного базування

16 жовтня, 22:44
Фото: Reuters

Американські військові планують здійснити в майбутні 18 місяців три контрольних тестові пуски розроблюваних гіперзвукових ракет наземного базування перед постановкою їх на озброєння в 2023 році, повідомив начальник управління Армії США з гіперзвукових розробок генерал-лейтенант Ніл Тергуд.

"У 2022-му фінансовому році (почався 1 жовтня) будуть три льотні випробування і ще додаткові випробування в 2023 році", - сказав він в інтерв'ю виданню Defense News за підсумками конференції Асоціації Армії США.

При цьому він зазначив, що ці фінальні льотні випробування будуть проводитися безпосередньо бойовими частинами, в які вони надійдуть, а не розробниками. "Ми дали їм техніку, щоб вони могли вже зараз тренуватися і бути готовими отримати реальні боєкомплекти для стрільби", - зазначив генерал. За словами Тергуда, це дозволить військовим вже до постановки на озброєння систем бути підготовленими до їх застосування.

Згідно з опублікованими на поточному тижні світлинами Армії США, перші тягачі з причепами, на яких встановлені контейнери для запуску гіперзвукових ракет наземного базування системи Long Range Hypersonic Weapon (LRHW), які отримали назву Dark Eagle, доставлені на базу Льюїс-Маккорд у штаті Вашингтон.

Даних про наявність самих ракет у контейнерах немає. Тим часом, за повідомленням Армії США, на базу крім тягачів Oshkosh M983A4 з трейлерами доставлені і "інші компоненти" комплексів, призначення яких не розкривається. Зазначається лише, що вони дозволять військовослужбовцям проводити повний цикл тренувань з роботи з комплексами.

Планується, що розгортання першої боєготовності американської батареї з гіперзвуковими ракетами буде здійснено в 2023 році.

За даними Пентагону, батарея наземного комплексу LRHW складається з командно-штабної машини і чотирьох важких транспортерів з двома контейнерами на кожному з гіперзвуковими ракетами. Радіус дії розроблюваних для армії США гіперзвукових ракет становитиме понад 2775 км. Швидкість планерного гіперзвукового блоку досягає 17 Маха.

В ході випробування 19 березня 2020 року американська гіперзвукова ракета влучила в ціль з відхиленням від неї лише на 15 см. Льотне випробування було проведено на гавайському острові Кауаї. Планерний блок пролетів на гіперзвуковій швидкості до мети. Найперше успішне льотне випробування було проведено в жовтні 2017 року.

Випробовуваний гіперзвуковий блок (The Common-Hypersonic Glide Body або C-HGB) є універсальним для систем озброєнь Армії і ВМС США. Він може маневрувати по висоті і курсу, що унеможливлює його перехоплення, стверджують у Пентагоні.

Розробка нового наземного комплексу гіперзвукової зброї в ядерному і неядерному оснащенні здійснюється в рамках програми Operational Fires (OpFires) управління перспективних дослідницьких проектів міністерства оборони США (DARPA) і контракту з корпорацією Lockheed Martin.

Об'єднана база Льюїс-Маккорд - спільна база ВПС і армії США. На ній дислокується 1-й армійський корпус і 62-е транспортне авіакрило ВВС. З бази пускові установки можуть оперативно перекидатися в райони західної частини Тихого океану за допомогою військово-транспортної авіації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати