Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Острозькій академії помолилися за упокій душі Леоніда Кравчука

19 травня, 22:21

У студентсько-викладацькому храмі преподобного Федора Острозького 18 травня відбулася панахида за Леонідом Макаровичем Кравчуком – Президентом України 1991-1994 років.

Леонід Кравчук був щирим другом університету, головою Наглядової ради НаУОА, почесним академіком Острозького академічного братства. Нагадаємо, що саме 28 років тому 12 квітня Президент України Леонід Кравчук підписав Указ «Про утворення Острозького колегіуму», який сьогодні став визнаним закладом вищої освіти в Україні та за кордоном – Національним університетом «Острозька академія». За участю Леоніда Макаровича обговорено та розглянуто перспективні плани подальшого розвитку Острозької академії як закладу, що має містоутворювальний статус та особливе значення в історії української національної освіти.

Взяти участь у спільній молитві прийшли студенти, аспіранти, представники професорсько-викладацького складу та співробітники університету.

«Леонід Макарович Кравчук був нашим земляком, освітянином, педагогом, науковцем, якому на долю прийшли велике випробування, надзвичайна відповідальність і честь перед українським народом – вивести його з Радянського Союзу і привести в незалежну державу. Ми абсолютно впевнені, що на той час не було жодної іншої людини, яка б належним чином, з народною мудрістю, провела українську націю через підводні камені партійності, політичної боротьби, внутрішньої і зовнішньої кон’юнктури. Це зробив Леонід Макарович Кравчук – видатна особистість, яку історики по-справжньому ще оцінять у свій час. Він відомий політичний діяч, перший голова Верховної Ради України, Герой України, нагороджений численними орденами і медалями за заслуги перед нашою державою. Також Леонід Кравчук зробив багато для Острозької академії і невідомо, якою була б подальша доля нашого славетного навчального закладу, якби він не видав у свій час перший Указ «Про утворення Острозького колегіуму». Леонід Макарович постійно цікавився і підтримував Острозьку академію на всіх етапах її розвитку. Ми молилися сьогодні, щоб пам’ять про Леоніда Кравчука передавалася з роду в рід і завжди була з нашим Героєм. Нехай з Богом спочиває Леонід Макарович Кравчук – мудра, непересічна, віддана українському народові людина», – зазначив настоятель храму, протоієрей, професор Василь Жуковський.

Як зауважив ректор Національного університету «Острозька академія», професор Ігор Пасічник, Леонід Кравчук надзвичайно любив свою малу батьківщину – рідну Рівненщину, Острозьку академію і безмежно любив нашу рідну Україну.

«Я дуже близько знав цю людину, часто зустрічався з Леонідом Макаровичем. Завжди дивувався гнучкості його мислення, яке не збігалося з поважним віком. Ми багато говорили про Острозьку академію, розробили план перспективи розвитку нашого університету. Це була людина з великої літери та з високим інтелектом. Леонід Кравчук був справжнім українським інтелігентом. Господь Бог його наділив особливим талантом і беріг для того, щоб він став першим президентом незалежної України. Упевнений, що фундамент, закладений Леонідом Макаровичем, настільки став міцним, що на ньому будується і сучасна Україна. Пригадую один з його афоризмів: «Не чекай, коли тебе нагородить держава. Нагороджуй державу своєю працею і вона тобі завжди віддячить або сьогодні, або завтра». Наша держава сьогодні воює, захищає свою землю від московського загарбника, тому Україні не зовсім до увіковічення пам’яті Леоніда Кравчука. Але настане завтра і завтра буде наша перемога. У цьому не сумнівається ніхто. З Леонідом Макаровичем ми часто зустрічалися саме тут – у нашому храмі. Він знав ще ті часи, коли храм був руїною. Пізніше Леонід Кравчук приїхав сюди, коли храм відреставрували. Я йому показав, що його ім’я увіковічене тут на одному з вітражів, розташованих дуже високо. Жартома я тоді зазначив, що ми зробили це спеціально для того, аби жоден ворог не міг туди дібратися. На найближчій вченій раді ми будемо говорити про подальше увіковічення цієї людини. Допоки буде існувати Острозька академія, а вона існуватиме вічно, то завжди на урочистих заходах згадуватимуть передусім ім’я першого Президента України – Леоніда Макаровича Кравчука, який підписав Указ про відродження славнозвісної Острозької академії. Вічна Йому пам’ять», – сказав Ігор Пасічник.

Олексій Костюченко

Фото Єлизавети Тимощук

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати