Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вінницькі студенти розробили спеціальні маячки для пошуку людей під завалами будівель

20 квітня, 13:47
Фото – телеканал «ВІТА»

Група студентів Вінницького національного технічного університету створили ультразвукові маячки, які полегшують пошук людей після руйнувань. Маленькі за розміром прилади оснащені сильним утразвуком, який можна почути з глибини 9-ти метрів. У разі виникнення надзвичайної ситуації людина, яка опинилася під завалами у притомному стані зможе увімкнути сигнал, щоб її почули. Винахід вінницьких студентів вже оцінили рятувальники. Наразі вони узгоджують моменти, що саме потрібно вдосконалити в приладі, щоб можна було його використовувати.

«Ідея винаходу з’явилася після того, як обстріляли Вінницький аеропорт і чимало людей опинилося під завалами. Якби вони мали такі маячки, то це б пришвидшило пошуки, а відтак вірогідність на їх порятунок зростала б, – розповідає у сюжеті телеканалу «Віта» студент ВНТУ Владислав Присяжний. – Маячок доцільно носити при собі тим людям, які працюють на об’єктах критичної інфраструктури, тобто куди можуть влучити ворожі ракети. Це максимально простий прилад за своїм функціоналом. Суть роботи полягає в тому, що коли людина, втрачаючи свідомість, може просто його увімкнути і подати звуковий сигнал. Маячок працює мінімум три години, що дає шанс на порятунок».

Начальник аварійно-рятувального загону ДСНС Сергій Бас погодився, що студентський винахід справді важливий за нинішніх умов. Але у критичній ситуації прилад, коли відбувається вибух, прилад може опинитися за кілька метрів від людини, яка потребує допомоги. Тоді рятувальники будуть шукати за сигналом, а постраждала особа може бути в іншому місці. З іншого боку варто змінити звук сигналу, який нагадує побутові прилади і його легко можна сплутати.

«Сама ідея дуже актуальна, а прилад варто вдосконалити. На мою думку, потрібно змінити звук, щоб він був ідентичний, навіть як спортивний свисток, –каже рятувальник. – З іншого боку важливо продумати, як носити цей прилад, щоб він постійно був з людиною. Будемо працювати зі студентами разом і спільними зусиллями напрацюємо маячок, який можна буде брати на озброєння».

За словами студентів, собівартість виробу складає 50 гривень. Тобто він цілком доступний. За власні кошти і підтримку меценатів вони готові безкоштовно роздати такі маячки жителям Києва та Миколаєва. А разом з вдосконаленням ультразвукових приладів, працюють над новими винаходами – тепер вже Збройних Сил України.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати