Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Тернополі відкрили виставку до Дня Героїв Небесної сотні

21 лютого, 19:24

З нагоди Дня вшанування подвигу учасників Революції Гідності батьки Героїв Небесної сотні з Тернопільщини тимчасово передали речі своїх синів обласному «Музею національно-визвольної боротьби». Відтак світлини, документи і нагороди Героїв можна оглянути на виставці «Зима, що нас змінила», яку відкрили до сьомих роковин трагічних подій на Майдані.



Серед загиблих на Майдані семеро Героїв з Тернопільщини – Назарій Войтович, Устим Голоднюк, Олександр Капінос, Ігор Костенко, Тарас Слободян, Василь Мойсей і Василь Аксенин. Для кожного з них на виставці облаштований окремий куточок.
Блакитну, пробиту снайперською кулею, каску Устима Голоднюка можна побачити на цій виставці. За вловами батька Героя Володимира Голоднюка, її вперше виставили на експозицію разом з іншими особистими речами Устима. 


- Тут є також одяг Устима, в якому він був вбраний 20 лютого. Його форму я виправ, а з шолома кров не змивав. Він блакитний – кольору неба і на ньому кров. Важливо, щоб всі бачили, якою ціною дістається свобода, – наголошує Володимир Голоднюк. – «Тату, якщо я звідси піду, України не стане», – казав мені Устимчик. Цю жертовність треба цінувати, тобто – не продати Україну, боротися до кінця, не падати духом і не опускати руки».



Мати Тараса Слободяна пані Марія поряд із куточком пам’яті сина облаштувала також вітрину, де представлені видання про Майдан і Небесну Сотню. Ці книжки є її подарунком Музею національно-визвольної боротьби. Пані Марія вже упродовж років збирає літературу про Героїв Небесної Сотні, цінні видання про Революцію Гідності передає освітнім закладам, музеям. «Ми маємо пам’ятати про Майдан і не можна забувати про російсько-українську війну. Показували ці книги у школі на уроці мужності, бо важливо, щоб діти, наступні покоління розуміли подвиг хлопців на Майдані і воїнів, які на сході», – наголошує Марія Слободян.

Небесна Сотня – це дійсно цвіт нації, зокрема люди, які дуже багато могли зробити для України. Історія життя кожного Героя – це вже історія України. На цьому на заході наголосив старший науковий співробітник Тернопільського історико-меморіального музею політичних в’язнів Ігор Олещук.


«Вони добровольцями пішли захищати Україну, коли над нашою державою нависла велика криза. Хочу подякувати їхнім батькам, сім’ям, за виховання Героїв. Я у 1946-му році був у Юнацтві ОУН, допомагав Повстанській армії, у мене семеро двоюрідних братів і сестер були в УПА. Вважаю, що подвиг і жертовність Небесної Сотні – це продовження нашої боротьби. Дуже добре, що Верховна Рада прийняла постанову, якою визнала Революцію Гідності одним із ключових моментів державотворення. Тепер важливо організовувати у школах уроки щодо історії Майдану і Героїв Небесної Сотні, щоб діти знали історію і правду про Революцію Гідності», – підкреслює Ігор Олещук.



Батько наймолодшого Героя Небесної сотні Назарія Войтовича Юрій Войтович приніс у музей для експозиції творчий доробок сина – його малюнки і вірші. Назар загинув на Майдані 20 лютого 2014-го. Йому було лише 17.

«Потрібно закріпити на законодавчому рівні можливість заочного засудження. Це дасть змогу засудити екс-беркутівців, яких відпустили» , – каже зазначив Юрій Войтович. – «Я ще в 2014 році казав і до сих пір вважаю, що покарання винних – це питання часу. Переконаний, історія розставить всі крапки над «і», всі причетні до вбивств на Майдані будуть засуджені».



Як повідомив «Дню» заступник директора Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини, кандидат історичних наук Сергій Волянюк, «Зима, що нас змінила» – це перша виставка, коли оригінальні речі Героїв Небесної Сотні з Тернопільщини доступні для ознайомлення громадськості. Виставка діятиме упродовж 10 днів.

Тамта ҐУҐУШВІЛІ, фото авторки

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати