Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Джемілєв: Переговори з Білорусі до Туреччини могли перенести ще п'ять років тому

22 січня, 10:50
Фото: ОП

Україна ще у 2016 році обговорювала можливість перенесення з Білорусі до Туреччини майданчика переговорів щодо врегулювання ситуації на сході країни.

Про це у програмі "Дисиденти" телеканалу "Дом" повідомив народний депутат, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

"Взагалі, вперше цю ідею озвучили ми. Ще у 2016 році у Страсбурзі ми зустрічалися з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу. І ми говорили про те, що Мінськ - незручне місце для переговорів. А тепер тим більше, коли Лукашенко став взагалі нерукостислим, нелегітимним, - проводити якісь переговори на цій території ніяк не можна", - розповів Джемілєв.

Він зазначив, що Туреччина тоді розглядалася як місце для перемовного майданчика з низки причин. Враховувалися добрі торговельно-економічні відносини Туреччини з Росією та особисті відносини Ердогана й Путіна.

"Крім того, що суттєво для нас - Туреччина не визнає законність окупації, виступає за територіальну цілісність України, за дотримання міжнародного права", - наголосив народний депутат.

За його словами, у 2016 році Туреччина не була проти, аби надати територію для переговорів.

"Коли ми говорили з Мевлютом Чавушоглу на цю тему, він сказав: якщо всі сторони нам запропонують, ми завжди готові. З Ердоганом теж я говорив на цю тему. Він також приблизно говорив: якщо буде запит, будь ласка, ми готові", - зауважив Джемілєв.

Лідер кримськотатарського народу нагадав, що нещодавно президент Ердоган виступив із пропозицією про перенесення переговорного майданчика щодо врегулювання російсько-українського конфлікту до Туреччини.

"Але, на жаль, як і очікувалося, Путін відповів у своєму дусі, що у нього нібито жодних конфліктів з Україною немає. А типу є конфлікт самовизначених "донецької та луганської республік", - підсумував Джемілєв.

Нагадаємо, Ердоган запросив Зеленського та Путіна зустрітися в Туреччині для обговорення розбіжностей та розв'язання проблем. Він неодноразово заявляв, що Туреччина готова взяти участь у врегулюванні ситуації на сході України як посередник, оскільки має добрі відносини з обома державами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати