Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мін'юст подав до Євросуду з прав людини заяву в інтересах Сенцова

22 червня, 11:41
Фото Reuters

Міністерство юстиції України подало заяву до Європейського суду з прав людини в інтересах українського політв'язня в Росії Олега Сенцова. Про це у п'ятницю, 22 червня, повідомили у прес-службі Мін'юсту.

"21 червня 2018 року Міністерство юстиції подало звернення в інтересах Олега Сенцова до Європейського суду з прав людини на підставі Правила 39 Регламенту Європейського суду щодо надання уряду РФ вказівок стосовно утримання від вжиття будь-яких дій, які становитимуть загрозу для життя і здоров’я О.Сенцова, надання представникам України, у першу чергу Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Л.Денісовій, доступу до нього, а також інформації щодо стану його здоров’я", - повідомили у відомстві.

У Мін'юсті нагадали, що Олег Сенцов вже більше, ніж місяць голодує в Сибіру, у віддаленій виправній колонії, з вимогою про звільнення громадян України, ув’язнених з політичних мотивів.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, яка на виконання домовленостей президента України Петра Порошенка та президента Російської Федерації Володимира Путіна щодо відвідання громадян України, ув’язнених на території РФ, перебуваючи у Російській Федерації, повідомила, що у порушення цих домовленостей Російською стороною не надається доступ до Олега Сенцова, вказали у міністерстві.

"Єдиною інформацією щодо стану Олега Сенцова є заяви Уповноваженого з прав людини Російської Федерації Т. Москалькової про набрання О.Сенцовим ваги. Однак ці заяви не підтверджені жодними доказами. Зазначене, на думку Л.Денісової, дає підстави вважати, що до О.Сенцова можуть застосовуватись заходи примусового годування, у зв’язку з чим вона звернулася з проханням про подання урядом України до Європейського суду заяви проти Росії про порушення прав О.Сенцова, гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод", - додали у відомстві.

Вказані факти, як зазначається, свідчать про існування реального ризику для життя і здоров’я Олега Сенцова.

"Європейський суд зазвичай приймає рішення по заявах, поданих на підставі Правила 39 протягом 24 годин. Отже, сподіваємось на термінову відповідь з боку Європейського суду", - вказали у Мін'юсті.

Як повідомлялося раніше, Європейський суд з прав людини подав до уряду РФ запит про детальної інформації про стан здоров'я українського політв'язня Олега Сенцова. Додамо, що Сенцов у відповідь на заклик ЄСПЧ припинити голодування відповів відмовою і передав "великий привіт", нагадавши, що його скарга, яку ЄСПЛ визначив як пріоритетну, без руху вже кілька років.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати