Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Рівненщині туристам демонструватимуть давній промисел

24 листопада, 16:15

На Рівненщині туристам готують нову атракцію. Їх знайомитимуть  зі старовинним промислом – бортництвом. Це найдавніша форма бджільництва. У період середньовіччя це явище було поширене у Європі. Сьогодні ж у Литві та Польщі відтворенням традиції займаються реконструктори. Натомість на Поліссі бортництво збереглося донині. Там є старожили, які переймали це вміння від своїх батьків.

«Бортництво – це старовинна форма бджільництва. У деяких місцевостях на Поліссі інструменти та спосіб догляду за бджолами лишилися незмінними приблизно з середньовіччя. Бортне дерево – це дерево із рукотворним заглибленням-дуплом в стовбурі. Його видовбували за допомогою різних інструментів, змащували травами, аби там селилися бджоли. Зазвичай для цього обирали високе дерево з товстим стовбуром. Іноді верхівку підрізали, щоб воно росло в ширину. До речі, бором називали ліс із бортних дерев, - розповідає працівник Рівненського обласного краєзнавчого музею Олексій Нагорнюк. -  На Поліссі у Рівненській області такі дерева зазвичай мають власників. Крім того, там є літні люди, які перейняли цей промисел від своїх батьків. Вони використовують доволі цікаві інструменти, зокрема, лезиво або жень. Це сплетена з багатьох шматків шкіри мотузка завдовжки 30 метрів, до якої прикріплена  дошка, на якій можна сидіти. Цю конструкцію закріплюють на висоті і доглядають за бджолами. Раніше бортництво було поширене у лісовій частині України, на території Білорусі, Литви, Польщі. До речі, зараз в Польщі та Литві бортні дерева вважаються пам’яткою природи і охороняються державою. Крім того, і в Польщі, і в Литві є реконструктори, які відроджують бортницькі традиції та способи догляду за бджолами».

Туристи зможуть побачити це унікальне явище завдяки маршруту «Медове коло», який розробляють на Рівненщині. Бортництво стане його «родзинкою». Загалом маршрут пролягатиме, зокрема, через Тунель кохання у Клевані, Парк караїмів у Деражному, заказник «Базальтові стовпи», ландшафтний парк «Надслучанська Швейцарія». Він створюється як для велосипедистів, так і для автомобілістів, до основних точок можна буде дістатися і з перевізниками, пояснив ініціатор проекту Юрій Ойцюсь.

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати