Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У віці 85 років помер радянський дисидент і правозахисник Михайло Хейфец

25 листопада, 17:50
Фото: svoboda.org

В Єрусалимі у віці 85 років помер Михайло Хейфец (1934-2019) - відомий радянський правозахисник, дисидент, історик і письменник.

Про це повідомив президент Асоціації Європейських Журналістів Артур Рудзицький на сторінці у Facebook.

“ПІШОВ з життя дисидент, історик, письменник...ЩО дуже проникливо написав про наших -- своїх співтабірників Чорновола, Миколу Руденка,Василя Овсієнка...І чи не найглибше роз крив масштаб таланту Василя СТУСА... Ми видали його спогади в проекті " Підривна література ".....Вічна пам'ять!”, - написала на своїй сторінці у Faceboоk головний редактор газети “День” Лариса Івшина.

Михайло Хейфец народився 18 січня 1934 року у Ленінграді.

 У 1974 році заарештований і засуджений за 70 статтею КК РРФСР ( «антирадянська агітація і пропаганда») на 4 роки позбавлення волі і 2 роки заслання за написання передмови до самвидавчого зібрання творів Йосипа Бродського (так званої «марамзінскої збірки»), а також за виготовлення в 1969 році і «зберігання з метою розповсюдження» двох примірників есе А. Амальріка «Чи проіснує Радянський Союз до 1984 року?» та ознайомлення в 1971-1974 роках з цим есе трьох осіб, зберігання і конспектування книги Фенсонда «Смоленськ за радянської влади». Свідком у цій справі проходив в тому числі Борис Стругацький. (Згодом, під впливом цих подій, М. Хейфец послужив прототипом Ізі Кацмана в романі Аркадія і Бориса Стругацьких «Град приречений»). 

У роки ув'язнення написав, переправив «за дріт» і випустив в Парижі три книги публіцистики, документальної прози та інтерв'ю ( «Місце і час», «Русское поле», «Подорож з Дубровлаг в Єрмак»). Після звільнення із заслання в 1980 році виїхав до Ізраїлю.

З 1982 по 1990 рік - науковий співробітник Центру з вивчення та документації східноєвропейського єврейства при Єрусалимському університеті. Паралельно написав і видав сім книг .

З 1990 по 1998 рік - співробітник (колумніст і оглядач з питань бізнесу і культури) ізраїльської газети «Вести».

У 2000 році вийшло його тритомне «Вибране» в Харкові (видавництво «Фоліо») і нове дослідження - «Суд над Ісусом. Єврейські версії і гіпотези », видано в Москві (видавництво «Даат-Знання»).

У 2003 році там же вийшла книга про філософа і теоретика історії Ханне Арендт - «Ханна Арендт судить XX століття». Здана в друк друга книга про філософію Ханни Арендт - «Умови, на яких людині дано життя на Землі».

Читайте також  «Підривна література». Михаил Хейфец.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати