Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові представили виставу "Голий король" за п’єсою Шварца

27 березня, 22:40

Прем’єра казки-притчі для дорослих відбулася у Театрі ім. Марії Заньковецької учора, у переддень Міжнародного дня театру.

Режисер вистави Вадим Сікорський, скидається, влучив у десятку з вибором матеріалу для постановки, що засвідчило оголошення на віконечку каси театру: «Всі квитки на сьогоднішню виставу продано».

Нагадаємо, що Євген Шварц, російський драматург радянського періоду, написав «Голого короля» за мотивами трьох казок Андерсена – «Свинопас», «Принцеса на горошині» та «Нове плаття для короля» 1934 року. Вперше п’єса була видана і поставлена через два роки після його смерті – 1960-го, і саме цей твір приніс Шварцу славу.

- Не маю наміру тих, хто прийде на виставу, вчити, настановляти, мучити, – зазначав в одному з інтерв’ю напередодні прем’єри Вадим Сікорський. – Хочу розмовляти на рівних, спільно поміркувати про те, як живемо, чи повинні терпіти те, що з нами роблять, чи не повинні…

Зрештою, так воно і вийшло.

Переповнена глядацька зала відреагувала оплесками на декорації, щойно піднялася завіса. Не змовкали оплески й упродовж вистави. Публіка жваво реагувала на дійство, часом мало не ридала від реготу.

На прем’єру дорослі глядачі привели дітей, і цікаво було спостерігати, зокрема, за хлопчиком років шести, котрий навіть вступав у діалог з акторами. Зокрема, коли свинопас запитав: «Хіба можна перешкоджати закоханим?», малий миттєво відреагував вигуком «Ні!». Також у фіналі, коли голий король (актор Ігор Гаврилів) приймав компліменти придворних за навдивовижу «гарне» вбрання, хлопчик заволав: «Та він же ж голий!!!».

По закінченні вистави публіка довго не відпускала акторів, віддячуючи за гру оваціями та вигуками «Браво!». Також дякувала аплодисментами і квітами за добрі декорації і чудові костюми (художник-постановник Наталя Тарасенко) та музичне оформлення (Тарас Терлецький). 

Сьогодні у Театрі Заньковецької – другий прем’єрний показ «Голого короля».

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів.  Фото Тараса ВАЛЬКА. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати