Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Внутрішня інтеграція України: чому це важливо»

08 червня, 14:02

Про розвиток критичного національного мислення, цінність вивчення української мови і культури, повернення до самобутнього національного Я, моделі майбутнього України – у Львові відбулась насичена бесіда із засновницею, головною редакторкою щоденної всеукраїнської газети «День» та видань бібліотеки «Дня» Ларисою ІВШИНОЮ. 7 червня 2023 року академічній спільноті, студентській молоді, науковцям, громадським діячам вдалось поспілкуватись із відомою українською журналісткою та громадсько-культурною діячкою на тему: «Внутрішня інтеграція України: чому це важливо». Зустріч відбулась за ініціативи Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка». 

Відкрила захід директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська, яка представила гостю та звернула увагу на цінність таких заходів у процесі виховання молоді, пошуках механізмів розвитку національної свідомості та відповідей на життєво важливі для держави питання.

До привітального слова долучився також ректор НУ «Львівська політехніка» Юрій Бобало: «Саме тепер, коли українська нація чинить відважний опір московській агресії і відвойовує своє, українство всього світу стоїть перед не менш фундаментальними викликами: потребою глибокого аналізу власної самобутності, історії та бачення майбутнього незалежної України. Важливу роль у цьому процесі відіграють проєкти Лариси Олексіївни. Цінуємо тривале партнерство Львівської політехніки та газети «День», що вилилось у низку успішних ініціатив, як от Дні «Дня» у Львові, масштабні фотовиставки газети «День» у Львівській політехніці». 

На початку своєї доповіді Лариса Івшина зазначила: «Внутрішня інтеграція України – це не теоретичне, софістичне питання, а це життєва необхідність, яка перед Україною ще з відновлення незалежності». Неправильна діагностика захворювань в державі, на думку головної редакторки «Дня», та непрофесійні «лікарі» шкодили розвитку країни, що для ворога ставало можливістю для спекуляцій. Лариса Івшина пояснила, що через це в народу склалась деформована система координат для функціонування та розвитку.

IMG-20230608-120815-279

IMG-20230608-120817-554

IMG-20230608-120820-472

IMG-20230608-121027-791

«Ми говоримо про докази європейськості, про докази моральності, етичності, які повинні пронизувати все суспільство. Це має бути не основа мафіозної поведінки у владі, а основа доброчесної поведінки відповідальних людей. І цього має вимагати суспільство. І цього ми повинні навчити молодих людей, не тому що ми вже Європа, а тому що ми хочемо повернутися до європейського дому, в якому ми присутні частково ментально, частково психологічно», – зазначила Лариса Івшина. 

У рамках доповіді Лариса Івшина згадала про діяльність Джеймса Мейса, американського історика, дослідника Голодомору в Україні. Редакторка «Дня» також окреслила проблему дослідження та аналізу історичного минулого українців, розвитку вміння осмислювати події та явища, проводити дискусії та відкриті бесіди: «Суспільство має вирощувати громадян, які свідомі свого обов’язку, які йдуть на вибори і розуміють наслідки свого голосу. А цього не буває без величезної кількості розмов, коли ми здійснюємо психотерапевтичні суспільні практики». 

Наприкінці доповіді Лариса Івшина додала, що сьогодні особливо важливими є виховання молоді та активна діяльність вищих навчальних закладів: «Навіть в обмежених умовах війни, в умовах страждань розумова діяльність ніколи не повинна припинятися. А університети просто зобов’язані її транслювати назовні».

Після доповіді Лариси Івшиної до обговорення теми внутрішньої інтеграції України долучились представники академічної спільноти Львова, зокрема професор кафедри класичної філології ЛНУ ім. Івана Франка, відомий перекладач, літературознавець, письменник Андрій Содомора. Професор визначив, що основним аспектом внутрішньої інтеграції України є українська мова, адже саме вона може стати чинником суспільного об’єднання українців: «Той, хто переходить на українську мову, повинен розуміти, що далі перед ним не перехід, а довготривале входження в стихію української мови, в духовний світ народу, його ментальність. І тоді цей перехід дійсно буде продуктивним та важливим і буде працювати на Україну».  

На думку Андрія Содомори, ми повинні зацікавлювати що є відмінного, а не схожого між українською та російською мовавми. Професор та мовознавець зазначив: «Ми повинні не втікати від Москви, а повертатись до себе, і це буде найкраща відповідь Москві». 

До інтелектуального діалогу долучився також художних, мистецтвознавець та педагог Роман Яців, який зауважив, що українська культура повинна бути однією з ключових ідей внутрішньої інтеграції України, зокрема ідея українського кордоцентризму, яка має в собі найбільший потенціал до консолідації суспільства. 

Оксана Юринець, народна депутатка Верховної ради України VIII скликання, науковець, громадська діячка, професорка кафедри зовнішньоекономічної та митної діяльності Інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка» також долучилась до бесіди. Зокрема, політикиня висловила вдячність Ларисі Івшиній за активну діяльність у вихованні молоді, розвитку молодіжних організацій та інституцій, а також звернула увагу на економічну складову внутрішньої інтеграції України. 

IMG-20230608-120809-238

IMG-20230608-120813-281

IMG-20230608-120823-111


Про повоєнні виклики та пошуки механізмів їхнього подолання поділилася міркуваннями доцентка кафедри зарубіжної преси та інформації ЛНУ імені Івана Франка Ольга Квасниця: «На часі поставити питання про внутрішню інтеграцію як продовження дискурсу повоєнної відбудови держави, аби ми були готові до тих викликів, які стоять перед нами. Ключова ідея – повернутися до себе. З якими ідеями та цінностями політичної системи ми йдемо у майбутнє? З одного боку, це цінність свободи і незалежності. Французький філософ Бернар-Анрі Леві сказав, що українці сьогодні воюють за цінності, захищаючи Європу від фашистських загонів російської армії. З іншого – як житиме суспільство після війни? З якими суспільними викликами нам доведеться давати раду?» Ольга Квасниця звернула увагу на необхідності деолігархізації, на те, яким повинен бути відповідальний інформаційний простір, куди повернуться військові після фронту, а також на необхідності налагоджувати міжкультурну комунікацію з іншими державами та знайомити увесь світ з українською культурою, а найважливіше – на пошуку шляхів реалізації цих ідей. 

 На завершення інтелектуальної бесіди Ірина Ключковська додала, що дискусії про способи внутрішньої інтеграції України залишаються відкритими, «адже це творення смислів, з якими ми маємо з вами зайти у майбутнє». 

Підготувала Марія ТВАРДОВСЬКА

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати