Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Реформи треба проводити в головах

06 жовтня, 12:05

Хотілося б детальніше поговорити про реформу медичної системи в Україні. Те, що її необхідно реформувати, – це факт, адже міфічної «безоплатної медицини» в нас ніхто й ніколи в очі не бачив, такий собі «їжак у тумані». Корупція в перинатальних центрах, коли породіль шантажують здоров’ям їх дітей тощо. Сестрою корупції й безкарності в системі медицини є бюрократія, що живить систему, починаючи від медичних сестер, закінчуючи міністрами. Виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун запустила реформу медицини, що передбачає значні покращення надання послуг, лібералізацію проходження процедур, відповідний сервіс, зокрема професіоналізм й дотримання етичних норм лікарями. Вона зрушила з мертвої точки закупівлю необхідних препаратів та вакцин. Проте пані Супрун, як уродженка США, не зовсім розуміє могутність і підступність людського фактору, який і гальмує процес розвитку.

Нещодавно мій знайомий, який працює в системі освіти, розповів мені історію проходження медичного огляду. Я спочатку поцікавився, як довго він стояв у черзі і чи болючі були аналізи? Тоді запитав, чи має він медичну книгу. Він мене здивував, відповівши, що медичні книги вже давно не актуальні. І справді, відповідно до наказу №150 від 21.02.2013 Міністерства охорони здоров’я старі медичні книжки скасовано, натомість з’явилися особисті медичні картки, які не містять інформації про особисті дані людини, а лише відображають допуск до роботи. Персональні дані відвідувачів установи, а саме результати аналізів та висновки вузьких спеціалістів не підлягають масовому розголошенню, а зберігаються в реєстратурі поліклініки в персональній картці людини за формою №140-5/о. Так от, цей хлопець прийшов у поліклініку й замість того, щоб пройти медогляд, заплатив 105 грн обов’язкового платежу (через термінал ПриватБанку), а тоді дав 50 грн одному з медиків і через кілька годин забрав готовий документ.

Тепер напрошується питання: а що, коли він хворий? Щодня він ходить у ЗНЗ, де навчаються сотні дітей, і розпчихує бацили… Хто буде відповідати? Я знаю, що здоров’я в нього воляче, проте ризик завжди є. Обидва вчинили злочин: один дав хабар, а інший – узяв. Двоє лишилися задоволеними. Навряд Уляна Супрун передбачала такий поворот подій. Як на мене, реформи треба проводити в головах, а не на політичних ток-шоу чи під час фейсбучних воєн, адже від них залежить життя людей, особливо в системі охорони здоров’я.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати