Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Активізація і радикалізація

Соціолог Ірина БЕКЕШКІНА – про основні тренди постмайданного суспільства
04 листопада, 18:48
МАЛЮНОК АНАТОЛІЯ КАЗАНСЬКОГО / З АРХІВУ «Дня», 1997 р.

— Спільна тенденція постмайданних настроїв — розчарування та апатія. Але є відмінна риса — активізація активних. Люди, які були активні, не склали рук і намагаються цю ситуацію зіштовхнути, вони об’єднуються. З одного боку, це позитивна тенденція, а з другого — іде радикалізація всередині активних якраз від розчарування. Революція вимагає продовження, вона незакінчена. Бо одна з цілей революції, а ми робили опитування на Майдані, це боротьба з корупцією. А корупція — це стіна, перед якою зупинилась країна. Борються з нею повільно. Боротьба з корупцією — це не значить когось посадити, це системна перебудова суспільства і повне перезавантаження державних структур. Це те, що не було зроблено після Помаранчевої революції, і до чого призвела чергова революція. Ми зупинились перед стіною. Я безнадійний оптиміст, і вважаю, що в людей при владі повинно прокинутись принаймні почуття самозбереження, у людей, яких ми називаємо олігархами, теж.

Бо зараз ситуація істотно відрізняється від тієї, яка була після Помаранчевої революції, ми у стані хоч і замороженої, але війни. Миру немає. Якщо не просувати суспільство, якщо буде ще внутрішнє збурення, це дуже небезпечно для країни, і для них теж. Гратись з цими настроями пробував Ахметов, а закінчилось тим, що він втратив половину своїх статків, так може бути з іншими. Росії наші олігархи абсолютно не потрібні. Так, вони хочуть, щоб все залишалось, як було. Більше того, зараз країна слабка, хочуть посилити свою владу. Але не можна забувати, що є суспільство, у його активної частини зріє нетерпіння. І хоча кількісно готові до протестів менше людей, ніж раніше, тому що наступає апатія, але для революції не треба більшості: у Помаранчевій брало участь 15% населення, у Революції Гідності стільки ж, і цього вистачило. Тому активізація та радикалізація — це два тренди, які зростають. Треба терміново щось робити. Наприклад, арешт Генадія Корбана. Чому почали саме з нього, чому не розслідується справа з вишками Бойка, чим закінчились справи у Закарпатті на кордоні? Мені здається, що владою обрана неправильна стратегія.

31 СЕРПНЯ 2015 РОКУ. СУТИЧКИ ПІД ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ, ВНАСЛІДОК ЯКИХ ПОНАД СОТНЮ ЛЮДЕЙ БУЛО ПОРАНЕНО, А ЧЕТВЕРО НАЦГВАРДІЙЦІВ — ЗАГИНУЛИ / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати