Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Долар знову пішов по руках

30 вересня, 00:00

Якщо продовольчі ринки, як і тиждень тому, демонструють скорочення асортименту продуктів харчування, що ввозяться із сусідніх держав, і підвищення до 30% цін навіть на продовольство, термін придатності якого закінчується, то ціни, що виставляються торгівцями промисловою групою товарів, буквально б’ють по свідомості обивателя. У країну повернувся стихійний ринок п’ятирічної давності. Наплювавши на контролюючі органи, торгівці буквально всіх ринків столиці сміливо реалізовують свій товар за доларову готівку та дойчмарки, якщо такі є в гаманцях покупців. Не гидують брати й гривнею — за курсом 3.80 — 4.00 за один долар США. При цьому придбати долар у численних базарних міняйл, які відродилися, вам вдасться, виклавши, в кращому разі, 4 гривні 50 копійок. Симптоматично: струнка шеренга міняйл чоловік із двадцяти, як у старі часи, «прикрашає» фронтон головного універмагу України з однойменною назвою.

На 20—40% за минулі два тижні подорожчали споживчі товари імпортного походження. І якщо керівник одного з найбільших у столиці центрів з торгівлі імпортною побутовою технікою, завищення цін в доларовому обчисленні авторові цих рядків пояснював непередбачуваністю курсу гривні, то менеджер Сергій того самого центру ситуацію прокоментував просто: ввезення нових партій товару через нестабільність в Україні найближчим часом не передбачається. А наявні на складах запаси покупці, які «скидають» гривню, і так метуть усе. А ціни на дорогу побутову техніку (холодильники, електроплити, пральні машини), що підстрибнули, як і раніше не відлякують багатих покупців, яким що тисячу, що півтори за одиницю товару викласти — не предмет для головного болю. Раз річ у домі потрібна, то вона там стоятиме.

Те, що відбувається на ринку, ємно характеризується словом «стихія». Парадокс у тому, що ця стихія послідовніша у своїй реакції на кризові явища в економіці, ніж дії уряду, що демонструє нездатність вплинути на ситуацію.

№186 30.09.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати