Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Феномен Моршина

У місті немає жодного госпіталізованого пацієнта з ковідом. Як це вдалося?
27 жовтня, 17:56

Доки світ вивчає досвід Британії та Ізраїлю, шукаючи причини, чому з високими показниками вакцинованих ковід усе одно не відступає, виявляється, треба було б вивчити і досвід українського Моршина. Міський голова Руслан ІЛЬНИЦЬКИЙ кілька днів тому коментував у відеозверненні ситуацію в місті. Так, станом на 26 жовтня не було госпіталізовано жодного хворого. За словами мера, хворих на ковід 22 особи, з яких 8 – вакциновані. Але всі лікуються вдома, в тяжкому стані нікого нема.

- Якщо влітку в нас не було жодної хворої людини, то з появою дельта-штаму маємо таку тенденцію. Але за весь цей період жоден хворий не був госпіталізований. Хворіють у легкій і середній формі, тому лікуються вдома на самоізоляції, - коментував міський голова.

Загалом мешканці Моршина щеплені максимально – першу дозу отримали 75%, а другу – 74%. Вакцинація почалася ще минулої весни – як експериментальний проєкт міста, який підтримало Міністерство охорони здоров’я. Міський голова звернувся до уряду з пропозицією розпочати проведення позапланової колективної вакцинації від коронавірусу жителів і працівників санаторно-курортних закладів.

Як каже Руслан Ільницький, лікарі обдзвонювали пацієнтів, пояснюючи, навіщо треба щеплення. Та оскільки тоді не було в достатній кількості роз’яснювальних матеріалів, то шукали їх самотужки. Також проблема була з наявністю вакцин: тоді починалася друга хвиля щеплень, і у відкритому доступі, як зараз, не було такого різноманіття препаратів. Та оскільки це експериментальний проєкт, за сприяння МОЗ місто отримало необхідну кількість вакцин. Щеплювали місцевих спочатку AstraZeneca, потім CoronaVac та Pfizer-BioNTech. У Центрі громадського здоров’я МОЗ прорахували, скільки вакцин треба Моршину, щоб вийти на рівень 70% вакцинованого дорослого населення за місяць кампанії. В департаменті охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації на початку пілоту додавали, що експеримент дасть можливість вивчити й проаналізувати ефективність вакцинації в окремому населеному пункті.

- Це дуже хороший результат. Вакцини проти COVID-19 демонструють високі рівні ефективності та захисту. І це не лише український, а й світовий досвід. Звісно, ми чудово розуміємо всі обмеження такого проєкту, але маємо сказати про те, що досягнуті високі та надвисокі цифри універсального охоплення є необхідною умовою для припинення спалаху і пандемії, – наголошував заступник міністра-головний державний санітарний лікар Ігор КУЗІН.

Тепер Руслан Ільницький позиціонує Моршин як безпечний курорт, хоча в місті продовжують дотримуватися всіх карантинних обмежень, що діють у регіонах. І вже зараз Моршин готується до вакцинації дітей. Нагадаємо, днями МОЗ затвердив наказ про щеплення від ковіду осіб віком від 12 до 17 років.

Щоправда, в місті немає ні ковідної лікарні, ні ковідного відділення, що може формувати позитивну картинку про перебіг пандемії в місті. Про це свідчать і дані РНБО про кількість відповідних медзакладів у регіонах та зайнятість ліжко-місць. Найближча до Моршина ковідна лікарня – в Стрию, де нині наповненість ковідними хворими становить 73%.

Також варто звернути увагу і на кількість населення курортного містечка. За даними міськради, тут проживає 4239 людей, 800 із них – діти до 18 років. У принципі таку кількість населення і легше охопити щепленнями, і простіше проводити роз’яснювальну роботу. Тільки питання – чому позитивний досвід експерименту в Моршині досі не поширили на всю країну чи хоча б на інші маленькі містечка, подібні до курортного?

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати