Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кому — «зелений коридор», а кому й «залізна завіса»

Прикордонники готуються до сусідства з розширеним ЄС
09 грудня, 00:00

Реформа прикордонних військ, яка почалася 1 серпня цього року, — триває. Не вдаючись у тонкощі перетворень, пов’язаних із отриманням прикордонними військами статусу правоохоронного органу і нових повноважень, нагадаємо, що до середини 90-х років загрози національній безпеці на кордонах України стали переважно невоєнного характеру. Як наслідок, головним завданням прикордонних військ стала протидія незаконній міграції та контрабанді. Вигідне геостратегічне становище нашої країни на мапі Європи має й певні ризики: без належної уваги до прикордонного контролю й пропуску через кордон людей і майна держава може стати «зеленим коридором» для спрямованого до Євросоюзу потоку нелегалів та наркотиків. А коли, внаслідок розширення Шенгенської зони, Україна стане сусідкою об’єднаної Європи, на неї припадатиме ще більша відповідальність щодо облаштування кордонів та їхньої охорони згідно з європейськими нормами.

Зрозуміло, що на це буде потрібен час, але розуміння проблеми вже є. Підтвердження цього — чотириденні навчально-методичні збори керівного складу Державної прикордонної служби (ДПС), які пройшли в столиці, в ході яких було продемонстровано різноманітні нововведення, а також поставлено завдання на наступний рік. «2004 рік мав стати роком реформи служби з охорони держкордону, передусім основних підрозділів — прикордонних застав і відділень прикордонного контролю», — підкреслив, відкриваючи збори, глава ДПС Микола Литвин. Саме 2004 року планується завершити становлення нової організаційно- штатної структури ДПС. Запрацює нова модель охорони кордону, застосовуватимуться нові підходи до організації прикордонного контролю, охорони морських рубежів та використання мобільних підрозділів.

Сьогодні мобільні застави — підрозділи швидкого реагування, — впроваджені в структуру ДПС лише минулого року, вже активно залучаються до охорони держкордону. Їх не прив’язано до певного місця: виїжджаючи на завдання, мобільний підрозділ ще не знає, куди й навіщо він їде, — конверт із конкретними вказівками розкривається вже в дорозі, тобто можливість витоку інформації значно знижено. Мобільні застави наганяють жаху на порушників, раптово з’являючись на тих дільницях кордону, де їх зовсім не чекали. «Головна мета — дуже швидке, навіть блискавичне, реагування на сигнал», — зазначив у своєму виступі полковник Сергій Галицький. За його словами, такі підрозділи вже існують у багатьох європейських країнах: Німеччині, Польщі, Угорщині, Румунії та інших. Під час зборів на плацу мобільного прикордонного загону Бортничі було продемонстровано нові види екіпірування мобільної групи, яка багато в чому нагадувала оснащення спеціальних підрозділів МВС.

Керівництво ДПС та журналісти стали свідками цілої прикордонної операції з видворення цивільного населення, яке порушило кордон. Здавалося б, із натовпом беззбройних людей добре оснащені та озброєні прикордонники справляться дуже швидко. Тим часом, ситуація доволі делікатна, бо закон забороняє особовому складові прикордонних підрозділів використовувати зброю проти мирного населення сусідніх держав. Тому з метою морально-психологічного впливу застосовуються... гучномовці і, так би мовити, шумові ефекти. Рух монолітної шереги «зелених касок», обабіч якої військовослужбовці з вівчарками, супроводиться ударами кийків по металевих щитах і гучним рахунком: раз, два, три... Було також продемонстровано видворення порушників із допомогою бронетранспортерів, що завершилося захопленням «призвідника» прикордонної «сутички».

Журналістам вдалося потримати в руках український автомат Наукового центру точного машинобудування «Вепр». Автомат вразив багатьох, але, як зазначив у бесіді з газетярами заступник глави ДПС, генерал-майор Олег Лантвойт, у найближчому майбутньому «Вепр» не буде на озброєнні, — наявний наразі один експериментальний варіант. Чи є потреба в цьому автоматі, покаже час, а зараз використовуватимуться АК. Зате на зміну пістолетові Макарова прийде пістоль вінницького заводу Форт-12, який також було продемонстровано. З цього приводу генерал навіть пожартував, звертаючись до журналістів: мовляв, ви маєте можливість придбати чудовий пістоль, причому отримати його з рук безпосередньо самих розробників, так би мовити, з автографом. За словами генерал-майора, їм дуже хотілося б мати також пристрій об’єктної охорони (сигналізацію) українського виробника, який є особливо корисним у роботі мобільних підрозділів. З його допомогою прикордонники можуть протягом п’яти хвилин перекрити дільницю кордону довжиною один кілометр. Серед новинок, які вже використовуються, заступник глави ДПС назвав і прилад нічного бачення «Медитон», який дуже добре вже себе зарекомендував. Планується до озброєння прикордонників включити й помпові рушниці, — це актуально, насамперед, для підрозділів, які діють у закритих приміщеннях.

Вдалося газетярам і помірятися силами з військовослужбовцями в стрільбі з пістолета по електронних мішенях. Окрім звичайного тиру, де можна оглухнути від гучних пострілів та вдосталь нанюхатися пороху, прикордонники мають можливість відшліфовувати навички на тренажері «Електронний тир». Він являє собою пістолет, за допомогою кабелю приєднаний до комп’ютера з необхідним програмним забезпеченням, і електронну мішень. Монітор сигналізує про влучення чи невлучення в ціль, а також стежить за траєкторією руки під час прицілювання та стрільби. Ціна такого задоволення, розробленого Львівською фірмою «Тет-а-тет», — 4 тисячі гривень. Як сказав журналістам начальник військово-професійної підготовки, майор Володимир Марчук, для прикордонних загонів вже закуплено 12 комплектів такого обладнання.

До шоку (у позитивному значенні цього слова) допровадив журналістів пункт тимчасового утримання (ПТУ) окремого контрольно-пропускного пункту «Київ», який розташовано на території Борисполя. Чудово обладнані кімнати нагадували не ізолятор, а чотиримісні номери готелю. Підлога з підігрівом, кольоровий телевізор, свіжа щоденна преса, триразове харчування. Більше того, іноземним громадянам не потрібно звикати до українського борщу та вареників, — вони зможуть замовляти свої національні страви, які їм смакуватимуть. У бесіді з журналістами начальник КПП «Київ», генерал-майор Микола Гулик заявив, що «це наразі перший і єдиний ізолятор такого рівня в Україні». За його словами, за рахунок бюджету впровадити на всій Україні такі пункти буде складно, але обласні адміністрації та меценати допоможуть це здійснити у вже недалекій перспективі. Ділячись своїми враженнями з кореспондентом «Дня», начальник Західного регіонального управління ДПС, генерал-майор Володимир Карась зазначив, що, коли затримується понад 80 осіб на добу, на оснащення таким чином усіх місць утримання затриманих потрібні величезні кошти. Торкаючись теми розширення ЄС, він підкреслив, що Європа зараз активно виділяє кошти на облаштування своїх східних кордонів. За словами генерал-майора, не забуває Європа й про Україну, оскільки, перекриваючи власні кордони на сході, ЄС розуміє, що не вирішить цим проблему контрабанди та нелегальної міграції через українську територію. «Українські прикордонники та захисники європейських кордонів систематично обмінюються досвідом», — запевнив начальник Західного регіонального управління ДПС.

До речі, після реконструкції летовище «Бориспіль» можна з упевненістю назвати таким, що відповідає всім нормам IKAO (конвенції з цивільної авіації). Першими гостей України зустрічають прикордонники. Процедура паспортного контролю (за допомогою електронних сканерів) забирає часу лише 40 секунд, — безперечно, при наявності візи. Ті ж, хто її не має, звертаються до консульського відділу МЗС, який міститься безпосередньо в залі прильоту, де й видається дозвіл на в’їзд до України. У той же час «Бориспіль», сказав у інтерв’ю «Дневі» начальник управління прикордонного контролю та реєстрації, полковник Віталій Антонюк, — «це найбільш пожвавлене летовище в Україні». Тут лише цього року затримано найбільшу кількість незаконних мігрантів, осіб, що перебували в розшуку, і порушників кордону з підробленими документами. Практика показала, що внаслідок застосування нових технологій кількість затримань зросла вдвічі. На думку полковника В. Антонюка, новації дозволять працювати «в режимі транзитної держави», внаслідок чого Україна стане більш привабливою як для ділових людей, так і для туристів. Так уже протягом двох років за рахунок модернізації та спрощення процедурних моментів на 5-7% вдається збільшити кількість людей і машин, які перетнули український кордон.

У транзитних залах летовища іноземні громадяни, не отримуючи віз, очікують на пересадку на свої стикувальні рейси, — там же розташовуються іноземці, яким відмовлено у в’їзді в Україну. Таке може трапитися з двох причин: або немає документів на право в’їзду, або під час отримання візи було подано помилкові відомості. На момент нашого перебування в транзитній залі там перебувало троє громадян Китаю, які дали про себе помилкові відомості, що й виявилося під час співбесіди мешканців Піднебесної з українськими прикордонниками. Начальник відділу по роботи з іноземцями адміністрації ДПС, полковник Володимир Тунєв підкреслив: «Вони не правопорушники, які пред’явили на лінії паспортного контролю фальшиві документи, вони — особи, яким просто відмовлено у в’їзді».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати