Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Матерія. Структура. Форма»

У Львівській академії мистецтв відкрили виставку польської мисткині Анни Кузмітович
01 лютого, 10:59
ФОТО ПАВЛА ПАЛАМАРЧУКА

«Коли ще в залі не було відвідувачів виставки, а були лише самі твори, то складалося враження, ніби ви перебуваєте в Афінському акрополі, де естетичні, віками простояні шедеври промовляють до вас нинішньою мовою», — одне із найвдаліших порівнянь, що пролунало на відкритті виставки польської мисткині Анни КУЗМІТОВИЧ, яка привезла з собою не лише ансамбль одягу, а й фотоверсії робіт.

Звичайно, в день відкриття, 30 січня, в Музеї Львівської національної академії мистецтв відвідувачів було чимало. Тому повною мірою відчути атмосферу тутешнього текстильного «акрополя» можна було лише після завершення відкриття. Хоча слід визнати: виставка вражає в будь-якому форматі її перегляду.

До Львова Анна Кузмітович разом з виставкою «Матерія. Структура. Форма» приїхала на запрошення колег із Львівської академії мистецтв. Пані Анна, крім творчості, також займається академічною діяльністю, викладаючи в Академії образотворчих мистецтв імені Владислава Стшемінського в Лодзі. На запрошення вона відгукнулася з приємністю, про що відзначила у своєму слові подяки.

«БАГАТСТВО ТРАКТУВАНЬ МАТЕРІЇ»

На відкритті виставки зібралося чимало відвідувачів, серед яких багато відомих мистецтвознавців, які залюбки відгукувалися і резюмували творчість польської колеги.

«Анна Кузмітович має свою виражену концепцію в сучасному текстилі, сучасному дизайні одягу, — ділиться професор, історик мистецтва, проректор Львівської національної академії мистецтв Роман ЯЦІВ. — Це концептуальна авторська виставка, яка наочно демонструє методологію авторки, яка вже віддавна працює з ансамблями вбрання й мислить сучасними категоріями мистецтва. Анна Кузмітович має своє унікальне розуміння краси та гармонії, своє розуміння матеріалу і тих формальних чинників, які входять у кожен стрій, що є образотворчим шедевром.

Якщо озирнутися й уважно придивитися до художніх засобів, якими оперує авторка, то ми побачимо те багатство трактувань матерії, комбінацій різних факторів та елементів, якими Анна Кузмітович досягає образної асоціативної цілісності. Якщо уважно придивлятися до кожної моделі, то кожен зрозуміє, що має справу з творчістю непересічної мисткині, яка дає дуже цікаві імпульси для розвитку кількох галузей: і художнього текстилю, і дизайну, і фактично універсальної галузі, яка об’єднує різні види мистецтва на міждисциплінарному рівні».

«НОСІЙ ТРАДИЦІЙ, ЗНАНЬ І МЕТОДОЛОГІЇ ЛОДЗЬКОЇ ШКОЛИ ТЕКСТИЛЮ»

Львівська національна академія мистецтв має давню співпрацю з Академією образотворчих мистецтв імені Владислава Стшемінського в Лодзі. Це підтверджено не лише офіційною угодою, а й на практиці, адже викладачі та студенти цих вишів періодично їздять одне до одного.

Як відзначають львівські мистецтвознавці, польське місто Лодзь — потужний європейський центр текстильної промисловості. Там відбувається чимало виставок, симпозіумів та мистецьких акцій, присвячених художньому текстилю, де визначаються критерії розвитку сучасного мистецтва в різних концептуальних площинах.

Зеновія ТКАНКО, мистецтвознавець, професор кафедри дизайну костюму Львівської національної академії мистецтв, відзначає: «У Лодзькій школі слід виокремити відкриту експериментальність, поштовх форми, матеріалів, структури, неупередженість до традицій. Ми бачимо тут, наскільки це сумлінна праця з матеріалом та велика увага до нього. Звичайно, для цього є чудова база і можливості, що добре простежується в роботах студентів та педагогів, які ми бачили раніше.

Лодзька школа текстилю є надзвичайно важливою загалом для польського світу моди. Ідеологічно вона дала поштовх до творення інших шкіл у Варшаві, Кракові, Гданську та інших містах. Такі педагоги, як пані Анна, є носіями традицій, знань і методології Лодзької школи текстилю. І справді, виставка вражає. Вона мінімалістична при максимуму виражальних засобів. Безумовно, ми дуже вдячні, що польські колеги приїжджають і діляться своєю творчістю. Але завжди хочеться більше (усміхається)».

«ХТОСЬ ПОБАЧИТЬ У ЦИХ РОБОТАХ ГРЕЦЬКИЙ ХІТОН, А ХТОСЬ — РИМСЬКУ ТУНІКУ»

«Анна Кузмітович представила свою надзвичайно оригінальну творчість. Вражають її манера презентації та естетика, — відзначає завідувач кафедри історії і теорії мистецтва ЛНАМ, професор Галина СТЕЛЬМАЩУК. — У кожному творі майстерно поєднано різноманітні фактури. Хтось побачить у цих роботах грецький хітон, а хтось — римську туніку, якими, напевно, пані Анна надихалася, створюючи вбрання свого стилю. Кожна річ виконана надзвичайно ретельно, кожна річ навдивовижу естетична. Вражає, що у виставці використаний виключно білий колір і те, як за рахунок різноманітних фактур і технік кожна модель звучить по-особливому».

Відгуків насправді ще було чимало. Зокрема, мистецтвознавці та просто відвідувачі наголошували на «високій шляхетності форм моделей, позбавлених інших нашарувань, що дарує естетичну насолоду» й «відчуття сповненості сакрального змісту в роботах».

Насамкінець зауважимо, що виставка Анни Кузмітович триватиме до 16 лютого в Музеї Львівської національної академії мистецтв.

ДОВІДКА «Дня»

Анна Кузмітович закінчила Академію образотворчого мистецтва ім. В. Стшемінського в Лодзі на відділі текстилю і моделювання костюму в майстерні проектування трикотажного одягу. 2015 року захистила докторську дисертацію з мистецтвознавства в галузі художнього проектування. За докторську дисертацію 2016 року одержала нагороду від прем’єр-міністра Польщі.

Із 2007 року працює в Академії альма-матер, викладаючи проектування трикотажного вбрання. Співпрацює з промисловими підприємствами як проектант-дизайнер. Її колекції були представлені на багатьох вітчизняних і закордонних ярмарках, як-от: Pret a Porter у Парижі, Pure в Лондоні, Moda UK у Бірмінгемі, Міжнародний ярмарок у Познані 2008 року. Здобула перше місце в конкурсі для молодих проектантів, який був організований Ptak Expo 2015 року. Також працює в галузі художнього текстилю, бере участь у багатьох персональних і збірних виставках як на батьківщині, так і за кордоном.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати