Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Національні герої — незмінні

Найвидатнішими українцями всіх часів вважають Тараса Шевченка, Лесю Українку та Богдана Хмельницького
30 травня, 00:00
БОГДАН ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ, ЛЕСЯ УКРАЇНКА, ТАРАС ШЕВЧЕНКО

Соціологічна група «Рейтинг» представила спеціальний проект «Народний ТОП» — випуск «Видатні українці всіх часів». Згідно з результатами дослідження, більшість опитаних громадян найбільш видатними українцями вважає Тараса Шевченка (58,7%), Лесю Українку (22,5%) та Богдана Хмельницького (20,1%). Також до першої десятки потрапили Іван Франко (12,7%), Вiталiй Кличко (10,8%), Михайло Грушевський (7,7%), Григорій Сковорода (5,7%), Іван Мазепа (5,6%), Степан Бандера (4,3%) та Ярослав Мудрий (3,8%).

Другу десятку сформували Микола Амосов (3,7%), В’ячеслав Чорновiл (3,5%), Андрій Шевченко (3%), Юлія Тимошенко (2,8%), Володимир Кличко (2,8%), Микола Гоголь (2,4%), Сергій Корольов (2,1%), Софія Ротару (1,9%), Борис Патон (1,8%) та Сергій Бубка (1,6%). До третьої увійшли Михайло Коцюбинський (1,6%), Ліна Костенко (1,4%), Володимир Великий (1,4%), одразу три президенти сучасної України: Вiктор Янукович (1,4%), Леонід Кучма (1,1%) та Леонід Кравчук (1,1%), а ще Олександр Довженко (1,1%), Валерій Лобановський (1,1%), Богдан Ступка (0,9%) та Павло Тичина (0,9%).

Також до 50-ти кращих (з результатом 0,5—0,8%) увійшли Володимир Щербицький, Іван Скоропадський, Сидір Ковпак, Тарас Бульба, Іван Котляревський, Яна Клочкова, княгиня Ольга, Олег Блохін, Петро Симоненко, Данило Галицький, Петро Сагайдачний, Василь Стус, Пилип Орлик, Нестор Махно, Володимир Винниченко, Роман Шухевич, Лiлiя Подкопаєва, Володимир Вернадський, Вiктор Ющенко, Іван Кожедуб, Микола Пирогов, Андрій Шептицький.

Згідно з дослідженням, постать Тараса Шевченка однаково визнається в усіх вікових групах — як у селах, так і в містах. Лесю Українку частіше називали в селах на Заході, Півночі та Сході, та переважно серед жінок. Богдана Хмельницького згадували в містах, найчастіше — чоловіки. Його постать більше визнається серед мешканців Центральної, Північної та Східної України, найменше — на Заході. Івана Франка найчастіше називали на Заході, більше в селах, згадували про нього саме старші люди, а молодь менше. Вiталiя Кличка називала видатним українцем переважно молодь, частіше — чоловіки, більше — в селах. Степана Бандеру вважають видатним українцем переважно на Заході України, де він входить у п’ятірку найбільш видатних українців усіх часів.

Як зазначають соціологи, близько 15% опитаних не змогли назвати жодного видатного українця. Найбільше таких виявилось на Донбасі (27%), найменше — в Центрі (9%).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати