Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

(Не)потрібна Червона книга

Чим відповідь Мінекології щодо підготовки нового переліку рідкісних видів спантеличила захисників природи
01 лютого, 09:54
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Міністерство екології та природних ресурсів має у запасі один рік, щоб підготувати четверте видання Червоної книги України. Та, як писав «День», роботи ще непочатий край (деталі у матеріалі «Червона книга — під загрозою», №7 за 18 січня 2018 року). У Міжнародній екологічній організації «Екологія-Право-Людина» заявляють, що міністерство абсолютно не займається цим питанням. Зокрема, немає доручень представникам Національної академії наук України, щоб вони цілеспрямовано робили опис зникаючих видів або відновлених популяцій. У самому відомстві не проводять моніторингу щодо жодного з 1300 червонокнижних видів. Подібні дослідження не фінансують ані державні, ані місцеві програми.

Останнє видання Червоної книги опублікували у 2009 році. У новому виданні мають зібрати дані про те, що відбувалося за цей проміжок часу із рідкісними видами. Це робота не одного року і навіть не кількох. Коли готувалося попереднє видання, лише над обробкою даних науковці працювали три-чотири роки. То коли ж чекати оновленої Червоної книги та яка робота для цього ведеться, «День» дізнавався у Міністерстві екології та природних ресурсів через відповідний інформаційний запит.

В отриманій редакцією відповіді передусім наголошувалося, що підготовкою оновленого видання та організацією відповідних наукових досліджень займається Національна комісія з питань Червоної книги України, яка створюється Національною академією наук. Отже, це сфера відповідальності науковців. Однак без доручень міністра екології та відповідного фінансування співробітники НАН України не можуть займатися такими питаннями, у чому нас запевняв еколог МБО «Екологія—Право—Людина» Олексій Василюк.

Далі у листі, завізованому заступником міністра Василем Полуйком, зазначалося, що Мінекології з часу опублікування третього видання Червоної книги України щороку до планів природоохоронних заходів на відповідний рік включає ті, що пов’язані з веденням книги. Так, протягом 2010—2013 років на замовлення міністерства виконали науково-дослідні роботи щодо удосконалення механізму збору інформації про види тваринного світу, підготували та видали енциклопедію мігруючих видів диких тварин, створили сучасний інформаційно-програмний комплекс зі збору та аналізу інформації про тварини і рослини, занесені до книги.

Однак така заява спантеличила екологів. Як пояснює Олексій Василюк, про ці дослідження ніхто з науковців не чув. Екологи вважають, що така відповідь є формальною відпискою, нібито щось робиться, але що конкретно та як це все допоможе підготувати нову Червону книгу — незрозуміло. Про конкретні терміни, коли ж опублікують видання, так само, як і про видатки відомства на програми для необхідних досліджень, ми не дізналися, хоча у запиті про це було.

Також у Мінекології дорікнули, що через кризу в економіці та військовий конфлікт на сході значно зменшилося фінансування природоохоронних заходів за напрямом «Охорона і раціональне використання природних рослинних ресурсів та ресурсів тваринного світу». Але наскільки? Жодних цифр. Натомість у міністерстві незадоволені, що через тривалу процедуру погодження природоохоронних заходів і довгий процес проведення державних закупівель кількість укладених договорів і виконаних природоохоронних заходів значно скоротилася.

«Через необхідність проведення щороку тендерних процедур не вдалося продовжити та завершити низку важливих науково-дослідних робіт, які мали б виконуватися як довгострокові (перехідні), це стосується робіт щодо ведення Червоної книги України та державних кадастрів рослинного і тваринного світу. Цього року у Мінекології планують розпочати моніторинг стану біорізноманіття в Україні. Деталі вже двічі обговорювали на нарадах із представниками Національної академії наук України», — зазначили у прес-службі міністерства.

Повний текст відповіді «День» надіслав для ознайомлення Олексію Василюку та його колегам з НАНУ. Природоохоронців така позиція відомства не лише здивувала, а й викликала скептичну посмішку. Якби все було так, як на папері, можливо, розмови про зрив підготовки Червоної книги взагалі не було б. Між іншим, це видання — головний законодавчий захист рідкісних видів рослин і тварин.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати