Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Несподівана опіка

Після багаторічної боротьби столичної громади за Гостиний двір пам’ятку віддали на баланс Софії Київській
03 серпня, 12:37
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Гостиний двір на Контрактовій площі багато років стоїть як примара – без догляду пам’ятка втрачає свою привабливість та міцність. Скільки вже давалося прогнозів, що двір не переживе ще одну зиму без негайної консервації, а згодом реставрації, але це не прискорювало процес порятунку будівлі, зведеної на Подолі на ще на початку ХІХ століття (старт будівництва – 1809 рік). Тепер нібито з’явилося світло у кінці тунелю – Міністерство культури та інформаційної політики (МКІП), отримавши споруду від Фонду держмайна, вирішило передати її на баланс Національному заповіднику «Софія Київська».

Для громадськості таке рішення міністерства стало дещо неочікуваним. Адже роками захисники споруди наполягали на тому, аби Гостиний двір став комунальною власністю Києва, а після відновлення це стало місцем для усіх киян. Одна з ідей – створити тут центр самоврядування разом з музейними, освітніми та культурними закладами. Нагадаємо, боротьба за збереження Гостиного двору почалася у 2011 році. Спочатку споруду виключили із списку пам’яток, а згодом з’явився проєкт будівництва тут торговельного центру. Аби цього не допустити, громада Києва ініціювала судові позови про повернення пам’яткоохоронного статусу та передачу будівлі у комунальну власність Києва. Коли всі судові баталії лишилися позаду, між Міністерством культури та Київською міською радою розпочалися дискусії, хто саме має взяти під опіку Гостиний двір. Хоча під час судових засідань чомусь такої активності чиновники не проявляли.

Зрештою, за пам’ятку на Подолі тепер відповідає Мінкульт та Софія Київська. Утім, якби Гостиний двір таки передали у комунальну власність, його відновлення могло б стати частиною реконструкції Контрактової площі. Київ планує це зробити ще з 2017 року. «Ми вже не один рік з громадою столиці відстоюємо повернення місту цієї пам'ятки архітектури. Нас водять по колу. А приміщення тимчасом руйнується! Ми вже могли б приступити до відновлення будівлі, в комплексі з реконструкцією Контрактової площі і реалізацією концепції Пішохідного Подолу», – заявляв мер Києва Віталій Кличко у лютому цьогоріч. Як тепер буде реалізовуватися реконструкція і чи розпочнеться найближчим часом – на ці питання ще треба шукати відповіді.

Чому Гостиний двір передали саме Софії Київській, міністр культури Олександр ТКАЧЕНКО пояснював тим, що таке рішення приймалося на засіданні комісії з питань передачі пам’ятки національного значення до сфери управління МКІП ще 19 травня. До неї увійшли представники міністерства, заповідника «Софія Київська» та Фонду держмайна. За рішенням комісії, передача двору в управління МКІП планувалася 29 червня. Також міністр додав у своєму телеграм-каналі, що після завершення процесу передачі розпочнеться розробка проєктно-кошторисної документації. Коли ж стартують протиаварійні роботи, міністр пояснював, що це станеться після того, як Гостиний двір передадуть на баланс заповідника «Софія Київська».

«Документи про передачу Гостиного двору на баланс майже всі вже на руках у Софії, упродовж місяця маємо це зробити, - коментує «Дню» генеральна директорка Національного заповідника «Софія Київська» Неля КУКОВАЛЬСЬКА. – Справді, таке рішення стало для нас неочікуваним. Щоб опікуватися Гостиним двором, нам потрібні кошти та додаткові посади у штаті, про що ми вже попросили міністерство. Бо треба забезпечити будівлю охороною, поставити навколо огородження. Ми підготували всі необхідні розрахунки, але поки що відповіді від Мінкультури немає. Зараз очевидно, що у першу чергу треба рятувати приміщення і проводити протиаварійні роботи. Треба врятувати приміщення від температурних перепадів, накрити його, ліквідувати кілька аварійних ділянок, прибрати сміття, прибрати дерева, які поросли на самій споруді, підвести якусь тимчасову електрику. Це перші роботи, які треба на вчора зробити».

За словами Нелі Михайлівни, паралельно треба розробляти концепцію майбутнього призначення та використання Гостиного двору. Це завдання пообіцяло взяти на себе Міністерство культури. Раніше Олександр Ткаченко заявляв, що «враховуючи будівельно-архітектурні можливості об'єкта, у межах майбутнього відновлення пам’ятки буде реалізовано простір для культурно-мистецьких українських проєктів, зокрема і для промоції креативних індустрій». Також він запевняв, що об'єкт буде відновлений «без так званих надбудов і пристосувань, коли на місці пам’яток з’являються хмарочоси».

На цій же позиції стоїть і заповідник – ніяких перебудов та надбудов бути не повинно. Неля Куковальська висловлює припущення, що було б доречно повернутись до проєкту Валентини Шевченко. Архітекторка проєктувала відновлення двору після його руйнування у 1970-1980-х роках, коли у Києві прокладали метро. Для свого задуму архітекторка вивчала креслення автора першого проєкту Луїджі Руска. Фахівці досить двого вели дискусії, за яким саме проєктом відновлювати Гостиний двір, але було б добре розпочати рятівні роботи якнайшвидше, бо пам’ятка стоїть без накриття із 2013 року.

За прогнозами гендиректорки Софії Київської, за умови достатнього фінансування пам’ятку можна відновити за років два-три. Та поки що у Мінкультури не коментують ні кошториси, ні дедлайни щодо Гостиного двору. В адміністрації заповідника теж наразі більше питань, ніж відповідей.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати