Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Обіцяють фонтани й тераси, а потрібні — дерева

Громадськість пропонує переглянути проєкт ремонту парку імені Рильського
27 жовтня, 14:42
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

На суботу, 30 жовтня, в Голосіївському парку імені Максима Рильського заплановані громадські слухання (об 11 годині за адресою: проспект Голосіївський, 87, біля центрального входу). Тема слухань — збереження парку від… ремонту. Комунальне об’єднання «Київзеленбуд» планує провести тут капітальний ремонт, на перший етап робіт із міського бюджету надано 18 млн грн. Однак у громади Голосіївського району назбиралося так багато зауважень до оприлюдненого проєкту, що вони просять місто його зупинити і кардинально переглянути.

ЩО ПРОПОНУЄ МІСТО?

Назагал позиція міста і КО «Київзеленбуд» така, що ремонт перетворить парк Рильського на ляльку — всі етапи змін погоджені з експертами, а думку громадськості також взяли до уваги. До того ж, планується розширити площу озеленення парку, чого так давно хочуть кияни. Площа озеленення сягатиме понад 17,5 тис. кв. м. Її розширять за рахунок облаштування системи стаціонарного поливу на 30% території. Тут висадять кущі та квіти, а на витоптаних ділянках з’являться газони. Усі дерева теж будуть збережені, обіцяють комунальники. І загалом під час ремонту буде дотримана концепція «Природа в місті». Як пояснюють у «Київзеленбуді», це відображення природи в міському ландшафті за допомогою сучасних прийомів проєктування. «Концепція озеленення виникла із образів природи Київської області — лук та прибережних ландшафтів», — наголошують у комунальному об’єднанні.

«Ми передали дендрологам план озеленення і повний перелік інвентаризованої зеленої частини парку. Жодне дерево, і це підтверджено актом та експертним висновком, не видаляється. Держекспертизу щодо екології також пройшли», — так коментував ремонт головний архітектор проєкту Геннадій ТРОФИМЕНКО, наперед анонсуючи, що документ має експертні висновки, на відсутність яких нарікає громадськість.

Також у парку планують прибрати з озер недіючі судна-ресторани, дебаркадери, із берегів водойм мають зникнути так звані алкобудки — альтанки для пікніків. Натомість мають з’явитися терасна набережна біля озера, повністю замінять наявне покриття доріжок, збудують дитячий ігровий ландшафт для різноманітних вікових груп, спортмайданчик з обладнанням типу воркаут, питні фонтанчики, здійснять капремонт громадської вбиральні, а ще з’явиться станція для човнів та сухий фонтан.

Як наголошують у КО «Київзеленбуд», ідея з капітальним ремонтом виникла ще 2016 року. Тому задум зачекався на реалізацію. До того ж, необхідні громадські слухання відбулися ще минулого року. «Усі зауваження під час обговорення систематизовані по групах і занесені в таблиці, — наголошують комунальники. — Зібрано понад 200 пропозицій, які поділені на 20 блоків. Під кутом зору чинного законодавства роботи, які будуть проведені в парку, є покращенням характеристик наявного стану для безпеки та інклюзивності. Щодо озеленення, то проєктанти дослухалися до порад спеціалістів із НПП «Голосіївський» і будуть висаджувати лише ті рослини, які притаманні цій території — жодних інвазійних порід та сортів тут не буде».

ЧОГО ПОБОЮЄТЬСЯ ГРОМАДА?

Проте громада Голосіївського району з такими заявами комунальників не зовсім згодна. Щоби зупинити ремонт парку, активісти зібрали підписи більш ніж 700 громадян, громадських організацій і фахівців у галузі біології, гідробіології та зоології, навіть працівників нашої полярної станції.

«Робочим проєктом передбачено розробку і будівництво розгалуженої й масштабної системи підземних мереж для будівництва фонтану, який міститься в землі, технічного приміщення для його обслуговування, господарчого, питного водопроводу гарячого водопостачання і побутової каналізації на глибині два метри по коріннях 40 дерев. Тому цей проєкт є проєктом реконструкції парку імені Максима Рильського через прокладання численних нових інженерних мереж, — пояснює місцева активістка Наталія БІГУН. До речі, Міністерство розвитку громад і територій на запит активістів зауважило також: якщо йдеться про прокладання нових мереж, то це не ремонт, а реконструкція. Під виглядом капітального ремонту хочуть провести реконструкцію необґрунтованої ділянки об’єкта ПЗФ. Реконструкція парку неможлива до винесення меж об’єкта ПЗФ у натуру і надання відповідних документів на землю, але зазначені документи відсутні».

Як заявляють активісти, перед розробкою проєкту ремонту потрібно було б провести ґрунтовні дослідження зелених насаджень, водних об’єктів, рельєфу, планувальної структури, інженерних мереж, історичних аспектів тощо. Такий аналіз дає можливість робити висновки про етапність робіт та порядок проведення всіх запланованих змін. Крім того, подібні проєкти мають готувати спеціалізовані наукові та проєктні установи, також має бути погодження цього документа з Міндовкілля.

Але у проєкті та експертизі громадськість не знайшла інвентаризації всіх дерев, ґрунтовного дослідження флори та фауни, немає дослідження історичної, культурної цінності парку. Та найбільше громаду непокоїть те, що заплановані «Київзеленбудом» роботи призведуть до втручання в екосистему парку. Адже планується вбивання 46 свай у берег ставка для навішування декількох терас з виходом над водою на відстань 8 — 15 метрів, це значно погіршить стан води. Крім того, фонтан радіусом 12 метрів і завглибшки два метри будуватимуть на ділянці, де ростуть понад 60 дерев. Є ймовірність, що їх під час будівництва зрубають.

Кандидатка біологічних наук Марина ТАРАЩУК стверджує, що ремонт у парку Рильського містить ризики для збереження популяції кажанів: «Більшість видів рукокрилих, які мешкають на території Голосіївського парку імені Максима Рильського, занесені в Червону книгу України й у міжнародні списки тварин, які потребують збереження. Забудова цієї зони, яка передбачена в проєкті «Капітального ремонту» від «Київзеленбуду», негативно вплине на їхнє середовище проживання і розмноження».

На думку ж співробітника Національного антарктичного наукового центру Олександра ЯРОВОГО, проєкт ремонту матиме негативний вплив на стан північного Горіхуватського ставка: «Будь-яке будівництво в береговій зоні значно позначиться на стані озера. Ця зона особливо важлива для різноманіття вищої водної рослинності, місця розмноження риб та місця існування інших гідробіонтів… Руйнація узбережної природи через інженерні роботи і закриття водної поверхні пришвидшить перетворення озера на токсичну калюжу з брудною водою, як це відбувається з багатьма водоймами Києва».

ДЕ ШУКАТИ КОМПРОМІС?

Вочевидь, на суботній зустрічі громади з чиновниками буде досить гаряче. Бо обидві сторони запаслися своїми переконливими аргументами. Важливо, щоб міська влада прислухалася до критики громадського сектору і зберегла парк від об'єктивно руйнівних перетворень. Адже на державному рівні у нас пропагується зелений європейський курс, а це не лише зменшення викидів парникових газів, а й розумне використання наявних природних ресурсів, зокрема й зелених насаджень. А по факту можемо отримати черговий кейс, як не треба осучаснювати парк.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати