Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Оглушлива тиша Чорнобиля»

В італійській Віченці триває масштабна виставка, присвячена катастрофі в Україні
07 березня, 13:45
ФОТО НАДАНО КУЛЬТУРНОЮ АСОЦІАЦІЄЮ «ПОКИНУТІ МІСЦЯ»

400 фото, 20 відеопроекцій, документи і свідчення очевидців, макети і мультисенсорні інсталяції — все це така собі подорож у часі і просторі. Подорож до місця, яке б не мало існувати. Подорож заради усвідомлення того, чого б не мало статися. Ця комплексна і багатогранна експозиція — результат роботи Девіза Веццаро, фотографа, засновника культурної організації «Покинуті місця» (іт. I luoghi dell’abbandono). Організація намагається не лише задокументувати і показати залишені будівлі й місця, але й оцінити їхнє культурно-історичне значення, «оживити» їх. Саме з такою метою Девіз й інші 18 фотографів двічі відвідали зону відчуження в Україні. «Ми повернулися з Чорнобиля абсолютно іншими людьми. Ідея створити виставку на основі зібраного матеріалу виникла відразу. Ми хотіли максимально відтворити побачену реальність. Основним нашим завданням було сколихнути свідомість людей, показати, наскільки важливо знати і пам’ятати», — розповідає Девіз.

Найбільше на виставці вражають окремі кімнати, які повністю відображають покинуті приміщення мертвого міста. Тиша, холод і навіть запах порожніх квартир, шкіл, лікарень. Атмосферу створює і правильно підібрана локація виставки — стара військова частина Віченци.

Серед відвідувачів виставки найчисленнішими можна назвати групи школярів. За словами Девіза, саме на них орієнтувалися найбільше, адже сучасна молодь живе в іншій реальності, не задумуючись про ризики і наслідки звичайних людських помилок.

Під час підготовки виставки команда активно співпрацювала з Національним музеєм «Чорнобиль» у Києві. До речі, дирекція музею назвала експозицію однією із найкращих проведених виставок на тему Чорнобильської катастрофи в усій Європі. Своєю неординарністю і неформальністю виставка привернула увагу численних італійських ЗМІ. У Віченці її можна буде відвідати до кінця травня. Згодом усі експонати покажуть в Римі, Мілані й Флоренції.

Відвідувачі виставки часто запитують Девіза про враження від подорожі зоною відчуження. Його розповідь завжди починається зі спогадів про знайомство з українцями, які досі живуть поблизу Чорнобиля. Саме їм асоціація вирішила віддати частину зароблених коштів. Члени асоціації закликали й інших італійців підтримати ініціативу. «Люди, які до сьогодні живуть у зоні Чорнобильської катастрофи, мали сміливість залишитися там, де вони народилися і виросли. 10—15 євро більшість італійців навіть не вважає за гроші. Для них же — це бюджет на увесь місяць», — йдеться на сторінці асоціації у Facebook. Команда уже планує нову експедицію в Україну в квітні, головна мета якої відвезти зібрану допомогу жителям зони відчуження.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати