Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Президент НОК України Сергій БУБКА: про бюджет, «відмінників» та «двієчників»,

а також олімпійські призові
20 січня, 00:00
ТРИ ПРЕЗИДЕНТИ: ФЕДЕРАЦІЇ ФУТБОЛУ — ГРИГОРІЙ СУРКІС, ВОДНОГО СПОРТУ — ОЛЕГ ДЬОМІН І НАЦІОНАЛЬНОГО ОЛІМПІЙСЬКОГО КОМІТЕТУ СЕРГІЙ БУБКА / ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА / «День»

Учора у Києві відбулася XIX Генеральна асамблея НОК України, присвячена спортивним підсумкам минулого року, а також планам на найближче майбутнє. Насамперед — Олімпіаду, до якої залишилося менше трьох тижнів.

На асамблею прибуло 86 делегатів, що становить лише 56% від загальної кількості. Проте для кворуму за регламентом досить 43 людини, тому рішення, прийняті в ході з’їзду НОК — абсолютно легітимні. Президент Комітету Сергій Бубка торкнувся в своїй промові моментів, що стосуються як минулого, так і майбутнього. Так він підкреслив, що робота як і раніше проводиться в рамках затвердженої ним передвиборної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2005 — 2010 рр. За минулий рік зимовим федераціям на підготовку було виділено 1 млн. 57 тис. гривень, а взагалі усім федераціям близько 2,4 млн., не враховуючи організаційних та інших витрат. Із наших «зимників» стипендії в сумі 3 тис. гривень отримали, напевно, найголовніші надії Туріна, лижниці Олена Петрова й Валентина Шевченко. Окрім того, динаміку зростання стипендій президент НОК відзначив у студентів Інституту фізкультури й у спортсменів-інвалідів. Сергій Назарович в котре нагадав, що минулого року зафіксовано найбільший грошовий контракт в історії Комітету — спонсорської угода з одним із найбільших мобільних операторів, яка також включала роздачу 100 телефонних апаратів з безлімітним пакетом провідним спортсменам та їх тренерам. Проте на менеджерській ниві за 2005 рік було досягнуто й низку інших гучних успіхів: спонсорський контракт із фірмою Samsung. Спортивну форму для українців шила компанія Nike, а цивільну, в якій наші олімпійці ходитимуть у Туріні — відома в Україні компанія «VD One».

Озвучив Сергій Бубка й суми призових. Так, «золото» принесе його володарям по 100 тис. гривень. Здавалося б, цифра в порівнянні з літніми $100 тис. значно менша, але тут НОК допомагають партнери. Банк «Родовід», з яким нещодавно було укладено договір про співпрацю, додає до цієї суми ще $25 тис. Аналогічну суму готовий внести ще один партнер — «Чернігівське». Плідно попрацював комітет і в сфері соціальних проектів. У 2005 році НОК не стільки декларативно, скільки фактично допомагав розвивати не лише професійний спорт у регіонах, але й масовий. З ініціативи Комітету в школах всієї країни пройшли уроки під назвою «О, спорт — ти мир!», було організовано зустріч олімпійців усіх поколінь, серед інших акцій, що запам’яталися варто відзначити червневий День бігу. І особливо — вихід у світ чудово оформленої й ілюстрованої «Енциклопедії олімпійського спорту України», де корисну й пізнавальну інформацію для себе можуть почерпнути як професіонали, так і люди, далекі від спорту високих досягнень. Книга, безумовно, стала головною, але далеко не єдиною подією в спортивній поліграфії. Було випущено посібник для школярів «Твій перший олімпійський путівник», календарі з найвідомішими українськими спортсменами.

Сергій Бубка також відзначив «відмінників» та «двієчників» минулого року за федераціями. До першої категорії, тих, хто найефективніше попрацював він зарахував баскетбол, біатлон, плавання, стрільбу, парусний спорт. «У цих федераціях люди знають, чого хочуть», зазначив Бубка. Звичайно, в цьому списку є ФФУ, завдяки послідовній політиці якої Україна досягла найвищого, поки що, в своїй історії досягнення — вийшла в чемпіонат світу. Власне саме президент ФФУ Григорій Суркіс отримував нагороди НОК в номінаціях: «Найкраща команда року» і, за відсутності Олега Блохіна, «Найкращий тренер року». Тепло привітав колегу президент Федерації баскетболу України Зураб Хромаєв. Наприкінці своєї промови він подарував Григорію Суркісу книгу «Эхо Беслана», з підписами жителів цього багатостраждального кавказького містечка. Не секрет, що як і багато інших, президент ФФУ відгукнувся у важку хвилину і зробив свій вклад у допомогу місту — допоміг збудувати сучасний спортивний майданчик.

Із тих федерацій, якими Сергій Бубка залишився незадоволений минулого року, також є безперечний лідер — Федерація гімнастики України, яку вже багато років розривають внутрішні конфлікти. «Ситуація з ФГУ кидає тінь на весь український спорт», — сказав Бубка. Серед інших «номінантів» — бокс, веслування на каное й байдарках, стрільба з лука...

«Поки що не все мене влаштовує, але все, що ми робимо — вже безперечний прогрес», — сказав Бубка. У 2002 році бюджет НОК становив 4 млн. гривень, в минулому справи йшли значно краще — вже 12 млн. Проте, вершини ще не досягнуто. Принаймні Сергій Назарович запланував на цей рік суму 18 млн. гривень. «Це обґрунтована й реальна цифра», переконаний він. Але й проблеми залишаються. Наприклад, виділення грошей на будівництво Олімпійського дому. Поки що, за словами Бубки, позиція НОК не знайшла підтримки у Президента й низки міністерств.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати