Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Продається замок, недорого!

Як виконати мрію дитинства та зберегти історичну пам’ять
13 грудня, 10:48
ФОТО РЕЙТЕР

Більшу частину року Віллі Нанлохій, 62-річний працівник банку, який зараз на пенсії, живе зі своєю дружиною Хільдою у зручному, але непримітному будинку в голландському місті Еншеде. Однак днями подружжя випробовувало свій новий статус... власників казкового французького замка, заснування якого датується ХІІІ  століттям, і який має всі казкові атрибути: башточки, годинникові вежі, рів...

«Це було мрією дитинства», — сказав Нанлогій. Виконання мрії полягає в декількох особливостях: вони ділять право власності ще на 25 000 людей, які приєдналися до інноваційної краудфандингової кампанії (мінімальний внесок — 50 євро), а замок — залишається нежитловою руїною. Цей факт не позбавив Нанлохія романтичного настрою, особливо, коли він приєднався до 350 співвласників на передріздвяну вечірку на території, щоб відчути, як це, приєднатися до лав французьких власників замків. «Коли я був маленьким хлопчиком, то зачарувався замком, тому сьогодні, щоб стати його співвласником є чимось надзвичайним», — сказав він, коли гості збиралися біля ялинки в тіні зруйнованої будівлі, ділилися подарунками та пили глінтвейн.

Замок Люте, що знаходиться в 300 км на південний захід від Парижа, пронизаний історією багатства та привілеїв. Побудований у XIII столітті, згодом був захоплений англійцями. 1654 року маркіз Франсуа II перетворив його на розкішний будинок із садами та парками. Паризький підприємець Франсуа Геннекарт перейняв право власності на нього 1809 р. та відновив, а барон Едгард Лежон з його дружиною Марі Ардойн згодом перетворили замок на неоготичну структуру. 1932 року  після пожежі інтер’єр та дах було знищено. Відтоді замок стояв занедбаним із деревами, що ростуть всередині нього.

Ініціатива краудфандингу, була започаткована 2017 р. однією з французьких компаній, що спрямована на використання нових моделей фінансування для збереження історичних пам’яток, і зібрала 1,6 мільйона євро із 25 000 людей у 115 країнах, разом з жителями Куби та Буркіна-Фасо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати